Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

MTBO


Bilden: IFK Lidingö SOK:s medaljörer på SM i Falun 2018.

MTBO på Lidingö

IFK Lidingö SOK bedriver ingen organiserad träningsverksamhet, däremot finns det ett tiotal aktiva Lidingöåkare som regelbundet tävlar i MTB-orientering.

På Lidingö finns två kartor konverterade till MTBO-norm: Sticklinge-Grönsta samt Elfvik. Dessutom har Lidingö även konverterat kartan över Norra Djurgården till MTBO-norm (användes på sprint-SM 2019).

IFK Lidingö SOK brukar också arrangera en träningstävling varje år och som då ingår i ABCD-cupen.

Dessutom arrangeras varje vår respektive höst en veckans bana för MTBO på ön.

MTBO i Stockholm

Stockholm är ett relativt aktivt distrikt med ett flertal klubbar som har aktiva åkare. Varje år arrangerar man en serie träningstävlingar tillsammans med Uppland och Södermanland som kallas för ABCD-cupen. Dessa träningstävlingar brukar i huvudsak genomföras på vardagskvällar.

Här hittar du ett program med MTBO-aktiviteter i Stockholm

Mer info om vad som händer i Stockholm hittar du i en Facebook-grupp för Stockholm med namnet ABCD MTB-O 

MTBO i Sverige

MTB-Orientering är en relativ ny idrott i Sverige. Även om man nere i Europa har tränat och tävlat sedan slutet på 80-talet så var det först 2010 som den började utövas i organiserad form i Sverige. Idrotten växer snabbt och starka fästen är Dalarna, Stockholm, Uppsala och till viss del Skåne. Sedan 2012 finns också MTB-O med på O-ringen.

Förutom O-ringen så är SM-tävlingarna de som brukar samla flest deltagare och det finns då klasser för alla åldrar. De senaste åren har det varit drygt 300 deltagare, 2020 arrangeras SM i Mora helgen 26-28 juni. 

Varje år arrangeras också Svenska Cupen med ett antal deltävlingar runt om i Sverige. Dessa tävlingar samlar drygt 100 deltagare och kan verkligen rekommenderas.

Du hittar programmet för 2020 här.

Vill du hitta mer allmän info om idrotten så besök MTBO sidan på orientering.se

Det finns också en Facebook-grupp med namnet MTBO Sverige

För mer info om vad som händer på Lidingö och i Stockholm kontakta gärna This is a mailto link

Tävlingar

Tävlingsutbudet för MTB-O är ännu inte så väldigt stort. Du hittar alla tävlingar på Eventor . (Välj gren MTBO och inkludera även närtävlingar) Man tävlar på de tre distanser Sprint, Medel och Lång.

Vanligtvis bjuder man in till dessa klasser:

Damer: D12, D14, D16, D17-20, D21, D40, D50, D60, D70

Herrar: H12, H14, H16, H17-20, H21, H40, H50, H60, H 70

Kartor

MTB-O kartor skiljer sig något från vanliga orienteringskartor. Den största skillnaden mot en orienteringskarta är hur stigar och vägar redovisas. Stigarnas bredd redovisas, precis som på orientering på kartan med grundregeln: Ju smalare stig på kartan, desto smalare i verkligheten. Den stora skillnaden är att även stigens åkbarhet redovisas, enkelt sagt kan man säga att ju längre strecken på kartan är, desto snabbare går stigen att cykla.

 

Hemsida karta

Utrustning

För att utöva MTB-O måste du ha en cykel (gärna MTB) och hjälm. Klädsel är valfri och många använder vanliga cykelkläder. Ett kartställ att fästa på cykeln är också bra att ha. Klubben har ett tiotal enklare varianter i A4-format att låna ut.

Sedan 2013 finns en cykeltröja med Lidingödesign. Ett drygt 10-tal åkare har beställt den. Den finns att beställa i klubbens webbshop men tänk på att det blir ganska dyrt om man bara beställer/köper enstaka exemplar. 

Uppdaterad: 18 MAR 2018 15:20 Skribent: Anders Stjerndahl

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info