Hoppa till sidans innehåll

Bergen Sprint Camp 2013

04 FEB 2013 22:30
I Bergen finns inte bara vacker natur, massvis med mysiga restauranger och regn. Det finns också otroligt bra sprintområden som bjuder på utmanande vägval, detaljerad kartläsning och en hel del kupering. Bergen Sprint Camp är sedan några år tillbaka ett återkommande arrangemang som i år lockade omkring 250 deltagare, däribland två Lidingölöpare. Här tänkte jag dela med mig av några av de saker jag lärt mig under helgen och tipsa om lite bra material för den som vill utveckla sin sprintteknik.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:51

Upplägget på BSC bestod av fyra deltävlingar samt två träningslopp. Nattsprint, ”vanlig” sprint, sprintslingor och knock-outsprint stod på programmet. Dessutom var det workshop på sprinttemat på lördagskvällen.

Nattsprinten var en liten överraskning för mig. Jag har aldrig sprungit nattsprint förut och tänkte att det nog inte skulle vara så stor skillnad mot att springa på dagen. Men det visade sig att bristen på överblick och möjligheten att se långt fram, vilket jag upplever som otroligt svårt med vanlig nattorientering, också till stor del fanns på nattsprint. Det var en viktig lärdom för mig när det gäller hur jag orienterar!

BSC_2013_kvaal
Øystein 1:a på lördagens stadssprint!

På lördag förmiddag var det klassisk stadssprint i ett detaljerat område med mycket kupering. Många branta trappor och utplacerade staket gjorde vägvalen ännu svårare. Det här med utplacerade opasserbara staket på oväntade ställen på banan är något ganska nytt inom sprintorienteringen och ett sätt att göra ett relativt ointressant sprintområde till ett mer krävande. Vägvalet på sträcka 6-7 här nedan försvåras dels av att den stora vägen bara får passeras på två ställen men också av den ”mur” som finns utplacerad rakt över vägen ganska nära den 7:e kontrollen. När man läser in vägvalet är det väldigt lätt att missa denna mur eftersom man helt enkelt inte förväntar sig hinder mitt på en stor väg. Under hela vår orienteringsuppväxt får vi lära oss att förenkla när vi läser kartan, men den tekniken fungerar inte längre i sprintvärlden. Innan du lämnar kontrollen måste du ha planerat 100 % av sträckan i detalj. Det är en utmaning i högt tempo!

BSC_2013_vagval

Stadssprint sträcka 6-7. (Karta över hela banan med Øystein's vägval.)

På lördagseftermiddagen var det dags för 5 stycken sprintslingor varav en med gemensam start tillsammans med tre andra löpare. Området påminde till stor del om det på förmiddagen och bjöd på en hel del tuffa stigningar. Den största utmaningen här var dock den egna koncentrationen. Jag upplever själv att det kan vara svårt att få den riktiga fokuseringen när jag inte har en speciell starttid att förhålla mig till utan i stort sett får bestämma mig själv när jag ska springa iväg och nu skulle jag göra det flera gånger. Dessutom var det ett väldigt bra sätt att träna på att komma in rätt i en sprint, det blev ju 5 stycken första kontroller!

Helgens höjdpunkt var nog ändå knockoutsprinten som genomfördes på söndag förmiddag. Till att börja med två stycken semifinaler med 6 löpare i varje och sedan final på det. Det är lätt att tycka att knockoutsprint är lite töntigt eftersom det inte finns någon gaffling och man i princip kan hänga sig till en vinst om man bara är tillräckligt stark fysiskt. Jag tycker heller inte att detta är en tävlingsform som hör hemma i mästerskap men som träning är det helt fantastiskt! Farten pressas upp och det är ett ypperligt tillfälle att testa sina gränser för hur snabbt man kan springa och ändå hinna med att fatta de rätta besluten, för på en bra lagd knockoutsprint är det ändå vägvalen som avgör.

Slutligen några ord om workshopen på lördagskvällen. Norges analysansvarige presenterade resultat från analyser av samtliga sträckor på de senaste årens samtliga WC och WOC-sprintar. Mycket material och också en del minnesvärda slutsatser:

 - De som vinner presterar ofta procentuellt bättre på de längre sträckorna och sämre på de korta. Kanske ingen överraskning att de längre sträckorna är avgörande men värt att tänka på när man lägger upp sin taktik.
 - En viktig egenskap är att snabbt kunna bedöma vad som är det kortaste vägvalet. Det är inte alltid det bästa, men ofta.
 - Norrmän är sämre på mer tekniskt krävande sträckor jämfört med exempelvis schweizare (och svenskar?). Man blir bra på det man tränar på!

Emil Wingstedt pratade också lite om kontrolltagning och visade filmsekvenser från två på varandra följande kontroller på lördagens bysprint. Den första kontrollen hade föregåtts av en relativt lätt löpsträcka, sträckan mellan kontrollerna var kort och ganska teknisk och den andra kontrollen följdes av en klurig vägvalssträcka. Vid den första kontrollen är det nästan ingen av löparna som gör något betydande stopp vi kontrollen utan har läst in den korta tekniska sträckan innan. Vid den andra kontrollen (som följs av ett vägval) måste dock nästa alla stanna upp i så mycket som 4-6 sekunder innan de ger sig iväg. Det kanske inte låter så mycket men på en sprint kan det mycket väl skilja 6 sekunder på ett bra och ett dåligt vägval och om man då lagt bort 6 sekunder på att välja kunde man lika gärna ha tagit det dåliga och bara sprungit direkt. Emil slutsats var att det allra viktigaste såklart är att kunna bedöma vad som är det snabbaste vägvalet men att det finns mycket tid att tjäna på att läsa in flera sträckor i förväg där möjlighet ges på banan. Men det är såklart en balansgång mellan framförhållning och här-och-nu!

Tillslut finns nedan några länkar till bra material för den som vill götta sig lite i sprintanalyser:
 - bra analyser och gps-tracking från helgens tävlingar, tyvärr är tjejerna lite nedprioriterade
 - bland annat hedcam-filmer från knockoutsprinten, bra sätt att se detaljer i löparnas beteende!

BSC_2013_annica
Jag kämpade mig till en 2:a plats totalt!

Skribent: Annica Gustafsson

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info