Hoppa till sidans innehåll

Rapport Portugal-lägret 2016

15 FEB 2016 13:26
Sammanlagt 25 Lidingölöpare har vart på träningsläger i Portugal, nu har vi fått ordentligt bra träning inför säsongen och vi delar gärna med oss av en reseberättelser från önskan om sol till spöregn och storm.
  • Skapad: 15 FEB 2016 13:26

På fredagen den 5 februari så var vi ett stort gäng Lidingö-löpare som tog flyget ner till Lissabon för att få gnugga orienteringsteknik, löpning och känsla av lite varmare väder att träna i.
Vi var 17 personer som lämnade samtidigt, Öystein var ivrigast iväg och tog ett morgonflyg, Klaus anslöt även lite tidigare och när vi landat i Lissabon så anslöt även Adela.

Det gäller ju att onödiga saker (hyrbilar) kostar så lite som möjligt så vi tryckte in oss i små bilar som packades upp till bristningsgränserna av stora orienteringsbagar. Efter cirka 2,5 timmes bilfärd norrut i Portugal var vi äntligen framme på basecamp #1, det fina hotellet som blivit ett näste för orienterare i Praia de Mira.  

image1
Hector och Rachel checkar in på hotellet i Mira.

Första kvällen för oss coacher gick ut på att få in alla på sina respektive rum, när detta var klar började genomgång av kartor. Thomas hade som vanligt förberett med ett riktigt hårt program med 3 träningspass per dag och med en tanke för varje pass.  


Första träningsdagen

Startade med vad Thomas kallade inspiration och glädjepass, 6,9 kms bana som gick i fin terräng och alla som sprang fick positiva vibbar, dessutom i bra väder så Thomas lyckades med allt. Då vi dessutom körde hela lägret med GPS för att kunna analysera och titta på vad löparna höll på med, så fick alla lite extra fart i benen. Efter lunch och inhandling på närmaste affär åkte vi tillbaka och laddade, fyllda med positiva känslor så var alla taggade för pass 2.
Pass 2: Momentbana, kompassriktning, och borttagna detaljer. Nu fick löparna verkligen vakna, passet som Thomas i efterhand menade var för att bryta ner oss så att alla var så långt ner i självförtroende trappan som möjligt, för att man sedan skulle få en uppåt gående trend resterande dagar. Antalet löpare som klarade av detta pass var väldigt få och troligtvis ingen, men en ordentlig väckarklocka att nu är det dags att fokusera. Dessutom bistod Thomas med regn och blåst. Nu var lägret ordentligt igång och på kvällskvist anslöt även Anders C.

 

Lite nedbrutna var det dags att introducera veckans riktiga utmaning och prestigetävling,
IFK Lidingö Portugal Challenge 2016.


En tävling med 8 deltävlingar, där de 5 bästa resultaten räknades enligt tidig Juniorcups modell, dvs. 20 p till segraren, 17 p till 2:an osv. ner till 1 p. Första tävlingen var en individuell, par frågesport och mycket fokus på Portugal. Direkt slog Klaus och Rachel till med en delad seger med imponerande kunskaper om Portugals geografi.
För att spänna bågen i tävlingen så fick deltagarna även dag 2:s uppgift direkt – Bästa bild för att tydliggöra vårt samarbete med Noname, rekvisita och instruktioner intogs och kreativiteten gjorde att många somnade utan att minnas momentbanan.

Andra träningsdagen

3 pass på programmet denna dag och det inleddes med att köra en medeldistans på 7,1 km, för oss coacher handlade pass 1 om kontrollutsättning till eftermiddagens pass där vi själva gjort en bana för stafetträning, 8,7 km för herrarna och 6,1 km för damerna. Det märks på löparna när det är dags för stafetträning och utifrån de individuella planerna som varje löpare har, så fick man också tydliga order på vad som gällde. Mårten och Alice hade 10-mila läge, dvs gå ut först och avgöra. Båda dessa löpare lyckades med sina uppdrag även om det endast handlade om 45 sekunders ledning i starten så var båda först i mål. Efter att alla nu fått ett högpass så intogs mat och de flesta slumrade till ordentligt. Med tanke på att pass 1 startade tidigt på morgonen så fanns det tid kvar på dygnet för ännu ett pass. Kurvbild på natten bland sanddynerna är perfekt natträning.
6tag_100216-135818
Coach Furuheim har gömt sig vid publikkontrollen

Vi coacher hade tanken att på detta pass göra några coola nattfotografier och gjorde allt för detta, med den finaste kontrollen med hård fin sand, 10 meter mellan träden och endast lite vitlav på backen skulle vi lysa upp en kontroll. Tanken var god men resultatet blev inte så värst bra, men lite känsla för hur bra våra löpare är att springa på natten fick vi i alla fall.


Kvällen avslutades med möte där vi gick igenom dagens pass, gav information om nästa dags träningar och sedan deltävling nr 2 i IFK Lidingö Portugal Challenge 2016.
Alla löpare hade skapat sitt egna bidrag och skickat in i förhand, sedan fick alla rösta likt Melodifestivalen på de bidrag man tyckte var bäst. Mycket tid, tanke och energi hade lagts ner och även röstköp, då vinnaren Nick till och med tagit med sig 3 juniorer ner till Portugal för att få så många poäng som möjligt.

nick
Nicks vinnande bidrag, krävde en del alternativträning i grävning.

 

sofiat
Sofias bidrag belönades med en 2:a plats i tävlingen.

alice
Alice mycket avancerade och krävande quickroute belönades med en 3:e plats

 

Dag 3  

På programmet 2 stycken högpass, först började det med tidig avresa för att åka ner till gamla staden Montemor-o-Velho och sprinttävling. Löparna var riktigt laddade för sprint och med tanke på att denna sprints resultat var underlag för eftermiddagens jaktstart så taggade alla till ordentligt. Vi coacher hade en ännu tidigare start på dagen, då vi dessutom skulle springa runt banan och sätta ut kontroller. Det flöt på bra även om vissa problem, vi väckte alla hundar och fortet där kontroll 4 och 5 skulle sitta var låst och öppnade inte förens vi skulle ha startat. Att klättra över en 10 meter hög mur var inte ett alternativ så löparna fick några minuters extra uppvärmning vilket var bra med tanke på stadens utformning. Här startade även en omfattande dokumentär där löparna filmades. Att springa i dessa städer med smågränder och oftast rejäl kupering och många små trappor är riktigt nyttiga erfarenheter och vissa tog tillfället i akt och studerade detta väldigt noggrant. Snabbast bland herrarna var dock Mårten ”sprintpinglan” Boström, han såg till att väcka upp hela staden när han susade runt banan i högsta fart. Bland tjejerna så ville Mårtens andra hälft Matleena inte vara sämre och såg till att kungen och drottningen av Montemor hölls till familjen Boström.

6tag_110216-194655
Tränare Furuheim i samspråk med några riktiga legendarer.


Efter sprinten stannade de flesta i Figueira da Foz för lunch, men framför allt för att finna bra Internetuppkoppling och mätta den desperation av tillgång till socialmedier som byggts upp under några dagars mer eller mindre avsaknad. Vi coacher fick dock skynda oss vidare och springa igenom eftermiddagens pass då de köpta träningarna hittills inte hållit kvalitén när det gällde markeringar i skogen. Ska vi köra ett högpass så måste det finnas skärmar i skogen och dessutom så skulle herrarna köra sin jaktstart i gryning/natt och då är det bra med reflexer.
Damerna var först ut och återigen var det firma Alice och Anna som var starkast, den kluriga sandterrängen gjorde dock att det blev sista kontrollen som blev helt avgörande till Bachmans fördel och Anna inkasserade en vinst i jaktstarten. Efter att damerna lämnat så var vi coacher kvar i skogen och väntade till herrarna skulle komma och nu även med @flyingFred som var påväg.

Grabbarna värmde upp och en skön känsla infann sig för oss coacher. Total fokusering, de vanligtvis pratglada gubbarna var nu knäpptysta och fokuserade. Härlig känsla för då vet vi att det är samma fokus som på 10-mila och Jukola. Några löpare ville också visa upp sig för UK.

Ganska snart så var Mårten, Nick, Hector och Öystein inplockade av masstartsgänget och en vild kamp utspelade sig i skogen med gafflade kontroller. Till publikkontrollen där coacherna hade placerat sig i mörkret var Öystein först och drog klungan på 6 löpare, 15 sekunder efter jagade natträven Carlsson, när det sedan drog ihop sig för målgång så hade Freddan med fräscha ben kopplat greppet och sprang i mål först, tät följd av Anders och Öystein.
carlsson
Natträven Carlsson visade klass.

Nu hade vi avhandlat 3 fartpass på 2 dagar och när vi styrde åter till boendet så var det bara deltävling #3 Portugal Challenge 2016 kvar på dagens program. Tävlingen bestod i att snabbast öppna ett kinderägg, äta upp det och montera ihop sin leksak. Imponerande insatser gjordes och man kan väl lätt säga att man kunde ha tur med gafflingen här. Filip visade verkligen klass och vann med hela 3 sekunder före Mårten.

Träningsdag 4

 Nu var det dags för Julia, Sixten och Roslagens Agnes att lämna oss och åka tillbaka till Sverige, som tur var så underlättade de för nån av oss coacher att slippa 5 timmar i bil med att ta morgontåget ner till Lissabon istället. Vi coacher hade därefter kontrollintagning på programmet, medans löparna åkte söderut och sprang en riktigt utmanande kurvbildsorientering, efter lunch var det dags för en kontrollplocksbana och sista passet för kvällen var en riktigt tuff 14,3 kms nattbana. Med tanke på programmet så började träningarna nu ta ut sin rätt i kropp och själ så kvällen utmaning i Portugal Challenge 2016 blev självklart en kom-ihåg bilden tävling. 10 bilder, 10 frågor och 10 sekunder på varje bild, Filip visade otroligt koncentrationsförmåga och inkasserade sin andra 20p. Vid 22:15 sov alla löpare och vi coacher fick äntligen tillgång till Internet och kunde planera nästkommande aktiviteter.

Träningsdag 5
Fri träning på förmiddagen, utcheckning och transport till Basecamp #2 uppe i det portugisiska höglandet och till byn Alpalhâo. Vissa körde 2 mils ren löpning, andra intervaller och någon tog en fin cykeltur i spöregnet. Vi coacher tog vilodag från skogen och åkte upp och planerade eftermiddagens träning. Teknikpass och nu skiftade terrängen en hel del, grönområdena blev grönare, kuperingen mer tilltagande, och så fick vi äntligen se lite stenar (eller rättare sagt stora stenar).
Det nya boende var på ett fint hotell med tillgång till bassäng, sparsamt gym och sauna. Även rummen var lite speciella med panoramafönster från toaletten ut till sängarna.

Kvällen avslutades som vanligt med möte och deltävling nr 5 i Portugal Challenge 2016. Dagens tävling var ta en lapp ur ett kuvert och beskriva för sin lagkamrat med endast 3 ord och resten gester och få den andra att lista ut vem eller vad som stod på lappen. Fokus i tävlingen hade lagts på svenska idrottskändisar och vissa fick svårigheter med att finna ut vem t.ex. Gunde Svan är.
Strålande insatser och ett jämt resultat gjorde att flera 20 p fick delas ut. Öystein, Rasmus, Rachel, Freddan och Nick kunde alla gå och lägga sig nöjda.

 

Träningsdag 6
Tidig start på dagen då vi körde träning före frukost, fin medelsdistansbana i ihållande regn och lära känna orientering med stora stenformationer. På eftermiddagen så körde vi ett moderatpass med orienteringsintervaller och nu hittade solen fram och vi fick ett kanonpass med riktigt propaganda för att springa fort. På kvällen avslutades träningsdagen med ytterligare ett nattpass över 9,6 km med par stafett med gafflade banor.
Deltävling nr 6 avslutade kvällen och dagens tävling innehöll utmaningen i att kasta sin kinderleksak så när en fyrkant som möjligt. Varje deltagare hade 3 kast och man kunde stå över om man var nöjd. Inför sista rundan hade Rachel ett grymt bra läge för en 20 p, men snuvades på den när Öystein övertalat huskamraten Alice om att forcera iväg Rachels figur så Öystein kunde vinna ytterligare en tävling och kamma hem ytterligare 20p.
noname - Øystein
Öystein tog en 20 poängare

Träningsdag 7

Konceptet med träning före frukostbuffé fortsatte även denna morgon, och en ny fin karta med lite mer kupering avhandlades, efter lunch fortsatte vissa med sprint medans andra fortsatte att gnugga orienteringsteknik på ett nytt område. Vi coacher tog eftermiddagen till att åka på rekresa och kollade terrängen inför morgondagens medeldistans och kvällens natt-sprint. Vi besökte även officiella tävlingscentrat och fick kvittera ut nummerlappar och suvenirtröjor till alla löpare.
Kvällens möte handlade därför mycket om förberedelser inför morgondagen, och första tävlingsdag med deltagande i NOAM 2016.

Vi körde obligatorisk personlig utdelning av nummerlappar och därefter näst sista deltävlingen i Portugal Challenge 2016. Kvällens aktivitet fick lite grus i maskineriet då vi fick lov att byta tävlingsarena kort innan start och därav upplägget. Nu blev det 2 kval och final där deltagarna på färgkommando skulle gå framåt, bakåt, stå still och ligga ner. Tjejerna hade laddat ordentligt för denna tävling och finalen blev en uppvisning av dem. Vann tävlingen gjorde Adela före Sofia, Niina, Jutta, Rachel. I totalen behöll dock Nick sin ledning.
jutta
Jutta visade viss överlägsenhet i smidighet.

Tävlingsdags

Ett lugnare tempo på morgonen, då tävlingarna utanför Castelo de Vide inte hade första start förens 10:00. Vanligtvis hade vi ju hunnit träna och äta frukost innan denna tid så några hade abstinens och gav sig ut på en morgonjogg eller satt sig på cykeln. Dagen till ära så regnade och blåste det ordentligt och detta vållade vissa problem då det krävdes lite tyngd för att inte blåsa bort samtidigt som den kuperade och mycket steniga terrängen inbjöd till väldigt hal tävlingsbana. Det blev också lite blandade tävlingsinsater och med alla träningspass i benen så var det vissa tunga ben som passerade mållinjen. Bäst resultatmässigt blev Thomas Furuheim med en mycket tung skalp i klassen H21A med en 2:a plats, klassen strax under elitklassen. Helena Karlsson blev bästa elitlöpare med en 6:e plats i D21E, Anna B 10:a. Bland herrarna var Filip bäst på 12:e plats följd av Mårten (15:e), Fredrik (20:e). För undertecknad så kom ett riktigt bakslag och av någon konstig anledning så orkade jag inte riktigt ända upp för att ta kontroll 7 så jag chansade och tog kontrollen strax nedanför och inkasserade därmed den första felstämplingen sedan 2003. Därav att jag återigen fick ta fram sprint-orienteringsformen till kvällens natt-sprint tävling i Castelo de Vide.

6tag_110216-195705
Såhär hade det gärna fått sett ut inför Natt-sprinten. Castelo de Vide

Termometern visade 7 plus grader och regnet öste ner och på tvären i det stormiga vädret när vi på kvällen deltog i andra deltävlingen i NOAM. Som sig bör när det handlar om sprint i sydeuropeiska städer så handlar det om en by på ett berg med ett fort uppe på. Det kluriga med denna sprint var att den var på natten, hala kullerstensgränder och dimma, att banan bara var 2,1 km men snabbast löpväg 3,2 km berättar lite grann om hur klurigt det var. Min egen upplevelse var att det var riktigt kul och klurigt. Tyckte jag gjorde ett ganska ok lopp med tanke på förhållandena, och min något hårdare träningsperiod (senaste 9 dagar är nog mer än de senaste 15 åren tillsammans), men i sprintdisciplinen har vi i klubben verkligen världslöpare. Efter att laddat ordentligt visade Öystein och Mårten hur det går till att springa sprint och Öystein vann före Mårten. På damsidan var Adela bäst med en 10:e plats och Alice slutade 13:e.
Efter att vart ute hela dagen i kyla, regn och blåst var det gemensam middag på hotellet och sedan den avslutande deltävlingen i  Portugal Challenge 2016. Stämningen vid matbordet var låg och man såg på deltagarna att det var mycket som stod på spel. Vem skulle vinna denna prestigefulla tävling där världens mest tävlingsinriktade deltagare var samlade i en och samma lokal. Nick hade ledningen inför avgörande, men skuggades av Filip, Öystein, Klaus, Rachel och Mårten.

Tävling handlade om att förflytta sig 30 meter på exakt 5 minuter och 17 sekunder. Kom man efter detta så fick man 0 p. Stämningen var knäpptyst när de 22 deltagarna i finalen ställde upp för start.

Redan efter lite över 3 minuter började några gå över linjen och stämningen ute på banan blev oviss, några stod koncentrerat kvar vid starten medans andra stod helt still och tänkte, medans andra satt och filosoferade. När 5.17 slog in på klockan hade endast 9 deltagare tagit sig över och den som var närmast 5.17 var Filip som gick över linjen på 5.13, resterande deltagare fick 0 poäng medans Filip som segrare i den sista deltävlingen fick dubbla poäng. Efter att tävlingsledningen räknat ihop slutpoängen så stod det klart att vinnare av den prestigefulla tävlingen  IFK Lidingö Portugal Challenge 2016 blev Öystein Kvaal Österbö på  100p, endast 1 poäng för Filip Dahlgren och på 3:e plats Nick Simonin på 86 p.

Resultatlista  IFK Lidingö Portugal Challenge 2016Lör

Sön

Mån

Tis

Ons

Tors

Fre

LörNamn

Del. 1

Del. 2

Del. 3

Del. 4

Del. 5

Del. 6

Del. 7

Del. 8

TOTAL

1

Öystein

15

1

15

7

20

20

2

30

100

2

Filip

2

8

20

20

10

3

9

40

99

3

Nick

15

20

4

17

20

4

10

14

86

4

Anna

15

4

8

17

4

11

3

20

74

4

Klaus

20

2

10

7

4

15

5

22

74

5

Rasmus

15

10

9

3

20

7

7

16

70

6

Rachel

20

13

0

3

20

8

11

0

64

7

Matleena

15

3

2

3

10

5

8

26

64

8

Sofia

7

17

1

17

10

2

17

0

61

9

Mårten

15

9

17

17

4

6

6

0

58

9

Fredrik

0

0

5

10

20

1

5

18

58

10

Adela

7

0

13

10

4

0

20

0

50

11

Hector

2

13

7

7

6

17

4

0

44

12

Alice

7

15

11

7

6

9

7

0

42

13

Jutta

2

7

3

10

4

0

13

0

34

13

Ausrine 

 

 

 

 

34

34

14

Carlsson

7

6

0

3

10

10

3

0

33

15

Niina

2

0

0

3

4

5

15

0

29

16

Helena

0

0

0

0

0

15

6

0

21

17

Julia

7

5

0

0

0

0

0

0

12

18

Sixten

0

0

6

0

0

0

0

0

6

19

Emma

0

0

0

0

0

0

4

0

4

20

Agnes

2

0

0

0

0

0

0

0

2

 

 

 

Söndag

7 personer med undertecknade startade sin hemresa mot Stockholm tidigt på söndagsmorgonen medans övriga stannade kvar och sprang NOAM:s 3:e deltävling, och dessutom hann få in ytterligare 2 träningar innan deras hemresa eller vidareresa skedde på måndagen.

lidingo_nonamefoto
Det ingår även en hel del fotomodellsjobb när vi är på turné.

 

Summeringen av detta läger är att det var riktigt bra, hög kvalité, mycket träning, alla friska och krya men framför allt vilket gäng och vilken glädje vi har när vi är tillsammans.

Tack för ett mycket bra träningsläger och nu har vi lagt en riktigt bra grund för 2016 års säsong, där jag är övertygad om att vi fortsatt vår utvecklingskurva uppåt! Kanske min egna också ;)  

 

/ Trött och sliten, Andre coach

 

Resultat från tävlingarna på NOAM hittar du här.

GPS från träningspassen hittar du här.  

Skribent: Robert Larsson
E-post: This is a mailto link

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: