Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

SOK arrangerade Mila by Nigth finalen 13.3.2019

17 MAR 2019 22:13
Onsdagen 13.3 avgjordes Mila by Nigth cuppen och SOK stod för arrangemanget av finalen. Stort tack till alla som deltog och alla som hjälpte till med arrangemanget!
  • Uppdaterad: 17 MAR 2019 22:13

Snart har en vecka gått sen IFK Lidingö SOK arrangerade finalen av Stockholm Mila By Night ( MBN) i Stockholm. Mila By Night är en nattorienteringscup som består av fem deltävlingar där deltagaren i femte deltävlingen går ut i jaktstart baserat på tidigare resultat från cupen. För att arrangera detta som innebär att en inom loppet av sex minuter och fyrtiosex sekunder låter 170 personer ge sig ut i mörkret, krävs ett ideellt engagemang från föreningen. Vi var cirka ett 20-tal personer som mer eller mindre var inblandade i arrangemanget under ledning av tävlingsledardebutanten Alice Hugosson. I nedan text kommer ni få läsa några rader från banläggarens perspektiv av MBN-finalen.

”Att vara debuterande banläggare för en orienteringstävling är nästa omöjligt utan stöd från en erfaren banläggare. Jag hade äran att ha Erik Ivarsson Sandberg som banläggare tillsammans med mig. Att gå från att vara deltagaren som enbart tackar och tar emot en orienteringsbana till att försöka förstå gafflingsspridningssystem, bli kompis med OCAD och börja skapa sig en uppfattning hur många timmar som kommer behövas lägga ner som banläggare är i början en förvirrande labyrint. Hur vet jag var jag ska börja? Hur vet jag hur löparen kommer uppleva sträckan i skogen och kan jag säkerställa att rätt karta hamnar i händerna hos rätt löpare? Allt detta har jag nu börjat förstå, sakta men säkert har jag lärt mig något nytt hela tiden. Att kunna bolla ens förvirrande tankar med en kunnig och erfaren banläggare är lyxigt. Det är en tyngd som lättar från ens axlarna att veta detta. Inför uppdraget var jag två gånger ut i Törnskogen där MBN genomfördes. En gång under dagen och en gång på kvällen då pannlampa behövdes. Så här i efterhand tycker jag att det nästan är ett måste att ha vistats i skogen där arrangemanget ska hållas för att kunna erbjuda löparen en bra och genomtänkt orienteringsbanan. Som banläggare lär du då känna terrängen och upplever stråken som inte går att uppleva med enbart en papperskarta. När jag väl har varit i skogen var det dags att börja pussla ihop pusslet, hur skulle sträckorna planeras för att ge löparen en optimal upplevelse och utmaning mellan kontrollerna? Värt att komma ihåg är att MBN enbart har fem klasser medan en nationell tävling kan ha över 30 banor som banläggaren ska lägga. Detta var ingen direkt lättnad för mig då fem klasser var redan många klasser. Efter att Erik och jag hade knåpat fram strukturerna på banorna trodde jag att mitt jobb nästan var klart. Men icke., vi var bara halvvägs.  Som tur var hoppade utsättningsteamet in här och började hjälpa till. Jag vill tacka utsättningsteamet som har lagt ner timmar att sätta ut snitslar, trycka ner ställningar i marken och sedan samla in dem igen efter det genomförda arrangemanget. De var ut när solen sken och värmde dem, när snöblandat regn vräkt ner över dem och när mörkrets timmar började lida mot midnatt. TACK! Så sammanfattningsvis, att ha varit banläggare har varit en riktig bra erfarenhet som jag är tacksam att jag tog möjligheten att uppleva och lära mig. Att jag sedan under själva arrangemanget även agerade startpersonal och speaker vid målgången fyller bara på min erfarenhetsbank och stärker min förståelse för de ideella timmarna som läggs ner för att kunna erbjuda Stockholms orienterarna en onsdagskväll i skogen med karta och kompass i handen. Tack för mig och tack för ett bra arrangemang!”
/Linnea Claesdotter

Men hur gick tävlingen då? Vann någon? Självklart korades vinare i samtliga klasser under kvällen av Stockholms Orienteringsförbund. Kika igenom bilderna nedan och se vilka det var! Alla resultat finns som vanligt även på Eventor

I damklassen vann Susen Lösch, Ärla IF, endast 4 sekunder före Järlas Sara Sjökvist.

I herrklassen var segermarginalen några sekunder fler, då Simon Hector, Snättringen SK, vann med 33 sekunder före Jens Rönnols, Järla. 

I klassen Pöbelina var det Elin Sundqvist, Tullinge SK, som var snabbast och i Pöbeln klassen stod Snättringe SK för en stark insats och kammade hem top-tre placeringarna, med Mattias Kallhauge i täten.

I klassen Vilsna Själar var Lars Rönnols snabbast. 

Ena av kvällens banläggare, Linnea Claesdotter.

Stort tack till banläggare, kontrollutsättare, sekretariat, startpersonal, markan och alla andra som hjälpte till med arrangemanget, stort som smått!

(Bilderna: Erik Ivarsson Sandberg)

Skribent: Ramona Åkermarck-Mähönen
E-post: Adressen Gömd

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info