Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning av EM ur klubbens perspektiv

16 MAJ 2018 16:16
Förra veckan avgjordes EM nere i Ticino i södra Schweiz och klubben representerades av hela 9 löpare. Dessutom var ytterligare några från IFK Lidingö på plats och fick möjlighet att uppleva ett kvalitativt arrangemang i en häftig och bergig miljö.
  • Skapad: 16 MAJ 2018 16:16

Förra veckan avgjordes EM nere i Ticino i södra Schweiz och klubben representerades av hela 9 löpare; Adela, Ausrine, Emma, Björn, Bryan, Felix, Hector, Øystein och Florian. Därtill var undertecknad (Simon) på plats för att heja och springa publiktävlingarna samt ytterligare Lidingöpublik i form av Matleena, Rachel och Katrin (som dessutom deltog i de schweiziska uttagningstävlingarna för student-VM). Totalt 13 stycken från IFK Lidingö på plats alltså!

Mästerskapet startade med sprintkval på förmiddagen i Bellinzona och därefter final i Mendrisio nära italienska gränsen samma dag, så det gällde att ha krafter kvar på eftermiddagen. Flera av klubbens löpare gjorde fina kvallopp och Adela, Ausrine, Emma, Øystein och Florian tog sig till finalen. Väl där var den tuffa konkurrensen ett faktum. Klubbens schweizare Florian visade att han lagt ner många timmars förberedelser genom att bli 20:e. Emma, som i och med dessa lopp gjorde mästerskapsdebut internationellt som senior, sprang precis som rutinerade Øystein in på en topp 30-placering.

Efter en vilodag var det dags för första skogsdistansen och medeldistanskval stod på programmet. Kvalet avgjordes utanför Carona, strax söder om Lugano, i riktigt utslagsgivande och brant terräng. De luriga, bitvis diffusa, sluttningarna ställde till problem för många, bland annat lyckades endast 6 av 13 svenskar ta sig vidare till finalen. Schweizarna visade dock återigen klassen och från klubben lyckades Adela och Ausrine knipa en plats i finalen som gick av stapeln i Serpiano dagen därpå. Där bjöds det återigen på tuffa banor, men inte lika extremt som under kvalet. Ausrine gjorde ett strålande lopp och blev 17:e medan Adela inte var långt bakom på en 21:a plats.

Halvvägs in i EM-veckan gjordes det upp om medaljerna i sprintstafetten i Tesserete. En arena fylld till bredden med hejande publik bidrog tillsammans med soligt väder till en stämningsfull tävling. Från klubben startade Bryan, Felix och Øystein. Øystein, som stod för tredjesträckan i Norges lag, gjorde ett stabilt lopp och såg till att Norge fanns med i fighten om medaljerna ut på sistasträckan. Efter en stark avslutning av Andrine Benjaminsen kunde Norge springa in som bronsmedaljörer. Stort grattis till den välförtjänta medaljen Øystein!

Innan skogsstafetten var det ännu en vilodag där många passade på att njuta av vädret medan vissa (undertecknad en av dem) passade på att samla lite höjdmeter genom att bestiga ett berg. Det var dock inte bara sol och tropisk värme utan flera av eftermiddagarna bjöds det på rejäla åskoväder där det gällde att söka skydd för att inte bli helt dyngsur.

Skogsstafetten sprangs söder om Tesserete i en, för att vara Ticino, lättlöpt terräng. En (efter medeln) revanschsugen Emma fick chansen att springa i det svenska andralaget och inledde fantastiskt genom att ligga först vid första TV-kontrollen. Hon fortsatte sedan kriga i den snabblöpta terrängen och kunde växla ut Sverige lag 2 bara 39 sekunder efter ledande Schweiz. Bra jobbat! Klubben representerades dessutom av Hector, Felix och Björn som sprang i sina respektive länders andralag.

EM avslutades med ett ordentligt kraftprov i form av en långdistans i Capriasca. Herrarnas bana mätte hela 15 km med 900 höjdmeter och terrängen var tuff och typisk för området, riktigt brant med andra ord. Lidingölöpare på startlinjen var Björn, Hector, Bryan, Adela och Emma som återigen fick möjligheten att springa en ”bonus-distans” efter alla skade- och sjukdomsbekymmer i den svenska truppen. Riktigt bra erfarenheter för framtiden! Bäst av lidingöherrarna lyckades Hector som blev 28:a efter en stabil insats. Noterbart är att Hector och Björn nästan var helt ensamma om att springa över det höga berget på den tuffa vägvalssträckan till kontroll 13. Adela blev 33:a tätt följd av Emma (35:a) som var nöjd med det tekniska men verkligen fick kämpa efter en tuff vecka där hon sprungit alla distanser utom sprintstafetten.

Sammanfattningsvis bjöd EM på kvalitativa tävlingar, både ur ett sportsligt och medialt perspektiv. Vi gratulerar klubbens löpare till många fina prestationer och särskilt Øystein som fick med sig en bronsmedalj!

På arrangörens hemsida eoc2018.ch finns resultat, bilder, kartor, livesändning mm för den som är intresserad av att veta mer.

 

Parallellt med EM pågick även en 5-dagars publiktävling, EGK Schweizer 5-Tage OL, som erbjöd deltagarna att springa i samma terrängområden som EM-tävlingarna. Jag (Simon) deltog i dessa och hade en händelserik vecka nere i Schweiz. Inom ett par dagar publicerar jag ytterligare en text i dagboksformat där ni får följa hela EM-resan ur Simons perspektiv. Stay tuned!

Skribent: Simon Schuster
E-post: Adressen Gömd

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info