Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Siktar mot 1000 nattävlingar!

14 FEB 2013 12:59
Bengt Wiberg föddes den 20 februari 1933 i Boden. Han utbildade sig först till elektroingenjör i Luleå och bytte därefter sin studieinriktning och avlade arkitektexamen vid KTH 1960 och KKH 1966. Bengt var ingen idrottsman vid unga år men hans tandläkare Assar Blomquist, pappa till skidessen Örjan och Anders, lurade ut honom till Hellasgården att prova på orientering efter Veckans Bana. Det blev en stor vändpunkt i Bengts liv.
  • Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:51

1964, vid 31 års ålder, började Bengt, eller Joe som han kallas inom kamratkretsen att orientera!.

I början blev det Veckans Bana på Lidingö och vid Hellasgården. År 1965 vågade han söka medlemskap i IFK Lidingös skid- och orienteringssektion och deltog därefter vid tävlingar i Stockholmstrakten. Inom klubben avancerade han och blev orienteringsledare, ungdomsledare och slutligen ordförande (1973-1980). IFKs skid- och orienteringssektion var och är en av klubbarna bakom Lidingöloppet och Joe fick plats i dess styrelse och medverkade som sekreterare, satt i tävlingsledningen och tjänstgjorde som ceremonimästare.

Joe är också intresserad av banläggning och har vunnit många klubbmästerskap under åren 1970-1990. Distriktsmästare i banläggning blev han redan 1973. Joe medverkade till att Säckatorp blev orienterarnas klubbstuga och han gjorde till- och ombyggnadsritningar för den nya verksamheten. Förutom Stockholmstävlingar hann Joe med 19 O-ringar och ett 30-tal Norrlandveckor, 5-dagarstävlingar i Norrbotten. (Joe har en sommarstuga vid Råneåälven.) 1994 blev Joe invald i Stockholms Skogskarlars Klubb.

Miss i Nassen 

Den största insatsen som Joe står för är dock bildandet av föreningen "Miss i Nassen", en förening i föreningen. Tillsammans med några kamrater började han att lära sig nattorienteringens svårigheter på Motionsgårdens Veckans Bana. Detta var embryot till Miss i Nassen, en förening som bildades 1969 och som med åren växte till och som i år hade sin 966:e tävling den 6 februari. I ingressen till Miss i Nassens hemsida homenet.se/min/ kan man läsa:

Miss i Nassen är en samling män över 35 år som ofta springer nattorientering. Alla är  medlemmar i IFK Lidingö Skid- och Orienteringsklubb. Ingen bana är den andra lik. Ofta är kartorna klippta och vridna och ibland förekommer slumpelement." 

Idag har Miss i Nassen 61 medlemmar uppdelade efter löpförmåga.

  • E-laget: elitlaget med halta och lytta, dit Joe numera hör
  • A-laget: medlemmar mestadels över 60 år
  • B-laget: medlemmar mellan 35-60 år
  • Ö-laget: medlemmar av alla åldrar som deltar mindre aktivt

Miss i Nassens verksamhet har ett flertal gånger i samband med jubiléer publicerats i Skogssports spalter.

1987 bildades en broderförening av Miss i Nassen av Norrköpings arrangörsklubbar till det årets O-Ringen. Årliga Fejder har till i fjol utkämpats mellan MIN Lidingö och MIN Norrköping, totalt 18 st, med tämligen lika antal segrar. Miss i Nassen deltar alltid i Pampas Night, Krigshögskolans årliga tävling i parken runt Karlbergs slott, och har ett flertal gånger vunnit den civila klassen. Förutom tävlingar i Stockholmsområdet har Miss i Nassen anordnat tävlingar i Dalarna, på Gotland, i Närke och i Skåne. Två stycken tävlingar har avhållits i Danmark på Själland. Där var banläggaren den inte obekante idrottsforskaren Bengt Saltin. År 2013 kanske det blir en tävling i Litauen där en av bröderna tjänstgör som militärattaché. Tävling nr 1000 kommer att inträffa under våren 2014.

Vi lyfter av lampan för Joe!

Bengt_Wiberg

Rävjakten 15 juni 2011. Joe hälsar alla bröder välkomna till sin 24:e Rävjakt. Som vanligt en prolog, därefter en bana med hopklippta kartavsnitt på en Rävspelskarta. Som avslutning letning efter räven.

Text: Lasse Dahlstedt. Redigering: Janne Söderberg.

Delar av denna text publicerades i Skogssport nr 1/13

Skribent: Øystein Kvaal Østerbø

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info