Hoppa till sidans innehåll

Tjejerna åter på pallen i Tiomila

02 MAJ 2011 13:00
Tjejerna följde upp fjolårets seger med ännu en pallplats i Tiomila. Denna gång slutade man tvåa, knappt tre minuter efter segrande Tampereen Pyrintö. Killarna slutade åtta.
  • Uppdaterad: 21 AUG 2015 14:56

Tjejerna inledde lite knackigt men plockade sedan undan för undan. Signe hade klart bäst sträcktid på den fjärde sträckan och kunde skicka ut Annika som trea. Även Annika sprang bra och kunde plocka ytterligare en placering.

Killarna var istället med i den absoluta täten redan från början men tappade något på de avslutande sträckorna.

Som vanligt ber vi löparna berätta själva om sina upplevelser i skogen, denna nyhet kommer alltså fyllas på allt eftersom.

Resultat Ungdom
1.Södertälje-Nykvarn OF 1 142:05
162. IFK Lidingös Skid o OK 1 +51:46
219. IFK Lidingös Skid o OK 2 +92:43

Damer
1. Tampereen Pyrintö 1 219.45
2. IFK Lidingös Skid o OK 1 +2:59
60. IFK Lidingös Skid o OK 2 +33:19
202. IFK Lidingös Skid o OK 3 +91:21

Herrar
1. Kalevan Rasti 1 656:12
8. IFK Lidingös Skid o OK 1 +20:59
42. IFK Lidingös Skid o OK 2 +100:48
109. IFK Lidingös Skid o OK 3 +209:27

Damer lag 1, Plac: 2 Tid+: 2.59

Str 1 Annica Gustavsson, Plac: 79 Tid+: ?.??
Rapport kommer...

Str 2 Ines Brodmann, Plac: ? Tid+: ?.??
Rapport kommer...

Str 3 Elisabeth Hansson, Plac: ? Tid+: ?.??
10-mila. Det är något magiskt med det ordet. Eller ord och ord, det är ett begrepp, en känsla, en dröm... Blotta tanken får stråk av nervositet att dra genom kroppen, förväntan att ila genom huvudet.

Vi vann förra året. En stor upplevelse och jag är glad och tacksam att jag i år fick vara med och försöka försvara vår seger. Tyvärr inte med nummer 1 på nummerlappen – utan det mindre glamorösa 501.

När jag på tisdagen fick veta att jag var uttagen i laget blev jag full av energi: glad, laddad och nervös. Underbart! Min fysiska löpform hade precis kommit tillbaka efter en tung inledning på säsongen med sega skidåkarben och sjukdom, orienteringstekniskt kände jag mig helt trygg – det har funkat bra hela våren och terrängen vid Riksten behärskar jag fullt ut. Så förberedelserna den sista veckan ägnade jag främst åt det mentala arbetet att ladda, tänka igenom loppet och olika scenarier – och samtidigt behålla energin och fokuset tills det är dags. Stort tack till Anna B – som alltid ett jättebra stöd och bollplank!

Taktiken var klar – oavsett utgångsläge skulle jag snabbt in i mitt eget lopp, styra det själv och sen springa tills jag spydde.

Precis när jag gjorde mina sista rusher i växlingsfållan i väntan på Ines så bröt solen igenom molnen. ”Så ja, nu blir det vårt 10-mila ändå det här”, tänkte jag, solskenslöpare som jag är. Så i väg ut den långa vägen till startpunkten, bestämde mig snabbt för att det var riskfritt att gå rakt på genom grönområdet till första eftersom en stor höjd skulle fånga upp mig på andra sidan och där skulle min kontroll sitta. Gick helt enligt plan vilket kändes skönt, nu var jag inne i loppet. En
längre sträcka med vägval till fyran gav lite funderingar, men jag valde att köra rakt på – aldrig fel i stockholmsterräng. Enda lilla missen kom till femman, en kortsträcka där jag styrde mot fel brant och fick korrigera vilket kanske tog 30 sek. Slutet av banan var mycket löpning och jag slet på vad jag hade. Efter att ha hivat över kartan till Signe med en oartikulerad väsning som betydde typ ”kämpa”
så föll jag ihop i en liten hög. Go känsla att ha levererat det jag skulle!

Sedan var det bara att ställa sig på åskådarplats och imponeras av Signes och Annikas fantastiska lopp som tog oss upp på pallen i år igen. Mäktigt!

Vi kom till tävlingen som regerande mästarinnor med den press det ändå innebär, vi fick en lite motig start men alla fem kämpade på och höll fokus på rätt saker. Jag är så stolt över oss! Och så glad över att få vara en del i ett grymt lag med härliga tjejer!

Och som vanligt – utan alla er runt om hade det inte gått. Så ett varmt tack till alla ledare och klubbkamrater som gör ett jättejobb för att vi ska ha det bra både före och under tävlingen!! Och ett särskilt tack för gasolvärmarna...

Nästa helg åker vi på Jukolaläger...:)

Kram Elisabeth

Str 4 Signe Söes, Plac: 3 Tid+: ?.??
Rapport kommer...

Str 5 Annika Billstam, Plac: 2 Tid+: 2.59
Rapport kommer...


Herrar lag 1, Plac: 8 Tid+: 20.59

Str 1 Emil Lauri, Plac: 12 Tid+: 0.51
Rapport kommer...

Str 2 Mattias Johansson, Plac: 18 Tid+: 5.18
Sträcka 2! I mitt tycke en underbar sträcka att löpa på 10-mila. Mycket folk men man slipper den nervositeten som en 1:a sträcka för med sig.

Kom ut till TC ungefär 45 minuter innan starten för tävlingen skulle äga rum. Mötte då Emil utanför hans husvagn. Sällan har jag skådat en mer nervös kille, som försynt undrade om vi inte skulle byta sträcka såhär i god tid före start. Jag tackade nej och peppade honom lite istället. Han genomförde sedan sin sträcka på bästa tänkbara sätt! Emil såg lite småsliten ut men pressade fram orden: detta passar dig perfekt och det var orden som snurrade i min skalle under hela sträckan. Tack Emil för det!

Jag fick gå ut som 12:a tror jag, en knapp minut efter ledaren och framför mig gick löparna ut med ganska jämna luckor så det var ingen riktig klunga. Försökte springa på ordentligt mot ettan utan att rusa. Kom snabbt ikapp Hällen och Raumar och vi sprang i princip tillsammans upp på höjden där min etta skulle sitta. Fick bra grepp på alla detaljerna men blev lite osäker när jag skulle vinkla ner till höger och hämta min skärm då de andra två bara blåste vidare. Vek i alla fall ner och där satt den! Nu var det långsträcka och här tyckte jag inte riktigt att jag skötte mig som jag skulle. Borde litat helt på mig själv och sprungit mycket mer vänster än vad jag gjorde, istället gick jag på lampor som jag skymtade framför mig. Detta medförde att jag sprang förbi än av de andra 1:a kontrollerna, här kände jag att jag tappade tid... Fortsatte i alla fall och fick kontrollerna 2-5 väldigt bra och här såg jag lite lampor som missade men jag var helt ensam. Nu hade jag en långsträcka in i det svåra området. Märkte ganska snart att jag hade två lampor i ryggen och släppte medvetet förbi Halden. Kände direkt att han sprang i tempo som gjorde att jag i lugn och ro kunde ligga i rygg och läsa av ALLA detaljer. In mot kontrollen märkte jag att vi kan inte ha samma kontroll så jag vek av och plockade kontroll 6-9 helt ensam. ---- Släppte orienteringen lite och dundrade på men hittade hos dessa gubbar inget bra ställe att stoppa in min pinne i... Skärmen satt dock bakom axeln på mig. Såg här en hel del lampor bakom mig och när jag på nästkommande sträcka inte fick ihop det helt så var jag noga med att bli uppfångad för att inte ställa till det för mig. Nu märkte man det fina i att springa i grupp, de första löparna i klungan sprang och diskuterade vilka detaljer man passerade. La mig ganska långt fram i klungan och gled med ett antal kontroller fram till snitsellöpningen. Kunde snabbt inse att detta var en bra klunga att vara med i med många av de andra toppklubbarna. Upp på nästsista höjden hade jag dock lite otur med gaffeln så jag, Ärla och Majorna blev ensamma strax bakom klungan. När jag sedan sprang in på upploppet så hörde jag att typ 15 lag hade växlat och förstod att vi låg med bra. Skickade ut en taggad Anders med orden: du kommer att märka var det blir svårt och där gäller det att hålla i.

Summering av natten:
Jag tycker att vi gjorde en riktigt bra stafett där vi är med hugger längst fram såå länge. Till slut blev det en 8:e plats med så himla mycket mersmak... Jag tycker vi hade otur när det verkligen började dra ihop sig med gafflingar mm. I vilket fall som helst är jag otroligt stolt att få springa i laget med mina lagkamrater och jag tycker att ett 10-mila som vi genomförde som vi gjorde är bland det bästa som man kan vara med om!

Stort tack till alla i laget, Thomas, Löve samt till alla andra som är med och stöttar och fixar under helgen och innan!!

Str 3 Anders Carlsson, Plac: 7 Tid+: 1.29
Hela veckan innan loppet kände jag att nervositeten började komma och att 10-mila snart var här. När jag fick beskedet om att springa 3:e sträckan blev jag väldigt motiverad och visste samtidigt att det skulle bli en tuff utmaning. Under veckan gick jag igenom mitt lopp många gånger och hur jag skulle agera i olika situationer, det var viktigt för mig att hålla fast vid mina rutiner för att orientera bra. Körde genrepet med Jonn och Chrille nere i Tullinge på onsdag kväll, vi sprang ihop i början och sedan körde jag några kilometer själv. Kände att jag hade hittat flowet i orienteringen och avbröt då träningen för att ha en fin känsla med mig.

Jag blev riktigt taggad när jag kommer ut på tävlingen och hör att grabbarna före gör fina lopp! När jag värmde upp kände jag mig riktigt sugen, det är ju det här jag väntat på och funderat över många träningspass i vinterJ

Så var det dags, jag gick ut i en grupp med GMOK och något mer lag, kändes kanon i benen och gick ikapp Ärla och Denseln på väg mot ettan. Strulade lite på de första två kontrollerna med två mindre kontrollmissar. Hittade sedan flytet och kom ihop med en grupp ut i det tekniska området i söder. Visste att det skulle vara gafflat, var därför noga med kartläsningen och spika kontrollen. Kom nu ihop med Christian Christensson från IFK Gbg och vi började plocka lag. Kände mig väldigt stark på sträckorna hemåt och kunde ha bra koll på att tåget gick rätt, vi gjorde dock ett litet parallellfel på ca 30sek. På slutet splittrades klungan och jag och Ola Martner från GMOK hade samma gaffel. Vi spikade första kontrollen och kom sedan ihop med IFK Gbg igen. Där hade han en kortare gaffel, som blev min sista säkra till den lilla punkthöjden. Sen var det bara att skicka på järnet in i mål!

Att springa i täten på 10-mila var en härlig upplevelse som definitivt ger mersmak och motivation för att framöver köra många 3 minutare i ösregn! Tyckte det var en väldigt fin stämning i lagen både innan och under tävlingen, det bidrog säkerligen till alla bra prestationer och resultat under helgen!

Str 4 Jonn Are Myhren, Plac: 5 Tid+: 0.09
Rapport kommer...

Str 5 Christian Hjalmarsson, Plac: 4 Tid+: 0.09
Kvällen började som en dröm... Efter att jag bestämt mig för att inte titta på starten vid datorn utan sova så att jag skulle ha fint med krafter och få en "nystart" på morgonen, så bestämde sig mina kära grannar för att ställa till med kalas. Det ska sägas att jag bott i denna lägenhet i snart 300 dagar och natten innan 10-mila hade jag aldrig störts av någonting. Men i kväll var det fest!

Försökte stoppa kudden över huvudet och tyckte inte jag hade någon rätt att avbryta mina grannars tilltagande festligheter vid 21.00 en fredagskväll... Alla följde tydligen inte web sändningen eftersom festen inte avtog nämnvärt runt 21.30 när Emil skäggade iväg för allt vad nylontyget höll. Här någonstans gav jag också upp tanken på att få sova speciellt mycket men stannade i sängen för att låta benen vila. Jag var också ganska nervös och försökte tänka igenom de olika scenario som kunde uppstå.

Alla vet ju vem som sprang Långa natten och med en sån kille före sig kan vad som helst inträffa! Jag hade alltså förberett mig på att gå ut med tät-kännig och min taktik var solklar! Göra mitt eget jobb och lita inte på någon annan, vi har förberett oss så otroligt väl och känslan jag hade i kroppen har jag inte känt många gånger tidigare vilket givetvis gav mig ett oerhört självförtroende.

Jag gick upp runt midnatt och slog ett snabbt samtal till coach Thomas.Startade datorn och kollade på websändningen. Såg att Anders inledde bra och åt en fin frukost. Nu började jag få svårt att sitta still och jag ett oerhört sug spred sig i kroppen. Ut till tävlingen lyssnade jag inte på sändningen utan försökte slappna av i skallen och bara njuta av uppgiften som skulle komma.

Exakt när jag kliver ur bilen rapporterar speaken att Anders är på väg mot mål och är mindre än 2min efter täten. Jag och Anders har tränat tillsammans flera gånger varje vecka i mer eller mindre de 6 senaste åren. En otrolig glädje fyllde kroppen och jag sprang mot målfållan för att heja på honom!

Nu var det Johns jobb att föra oss vidare i tävlingen. Han gjorde detta briljant och nu förstod jag att jag skulle få gå ut i den absoluta täten, på ett 10-mila för en av de absolut bästa klubbarna i världen! Smaka på den ni! Jag värmde upp och kroppen kändes helt jävla fantastiskt! Det fanns inte en tanke på hur fort de andra skulle springa eller vilka mina konkurrenter var. Bara hur rätt jag skulle orientera och hur enkelt jag skulle tycka det var.

När klungan kommer in är John ca 9s efter vid målstämpeln. När han ger kartan till mig är avståndet kanske 3s, detta gav mig givetvis en stor boost av energi att efter 16,5km kämpa hela vägen för sitt lag. Mycket stort! Vid startpunkten är jag i rygg på täten och tar genast kommandot upp mot min kontroll. Stannar upp 25m före kontrollen för att checka av höjderna och springer sedan över kanten och tar sänkan. Fin start! När jag springer ut mot 2a kontrollen ser jag bara en kille framför och 5-6 lampor till höger om mig. Jag försöker hålla farten på en lagom nivå men benen vill springa fortare. Efter ett par kontroller delar gaffeln upp sig och jag blir själv. Jag ökar farten något för att hålla skärpan uppe och får kontrollerna perfekt. Det är en otroligt mäktig känsla att springa med full kontroll själv i täten på 10-mila. Efter några kontroller kommer jag ihop med en klunga igen och jag förstår att dem haft en annan gaffel.
Vi ligger sedan tillsammans några gemensamma kontroller tills det kommer en långsträcka. Finsken drar vänster, Halden drar till höger. Jag tycker det ser fint ut rakt på och vet att jag behärskar terrängen bättre än de båda andra. Här höjer jag farten kraftigt och går för allt vad jag orkar. Känner att klungan bakom mig börjar få det svettigt och jag njuter ta mej fan totalt! När vi kommer in mot kontrollen, som ligger bland järngruvorna får jag sakta ner och jag ser både finsken och Haldens lampa på varsin sida. Blir lite passiv och tappar 15s innan Östlin (SNO) hittar kontrollen först. Går snabbt förbi igen och försöker hålla uppe tempot så högt det går. Klockar mina kontroller med Halden i ryggen och ser inte dem andra. När jag springer över ängen ner mot förvarningen ser jag ett antal lampor komma snett höger bakifrån och förstår att det är dem. Jag funderar snabbt över vad en sträckseger är värd för mig och laget, bestämmer mig för att absolut inte chansa. Tyvärr går jag 50m snett i den flacka terrängen och jag glider in några meter bakom till förvarningen. Resten av sträckan in är löpning och jag stämplar som 2a vid sista. På upploppet tappar jag 2 platser och stämplar som 4a på mållinjen.
Skickar ut Hedman med ett par korta ord och han ser väldigt sugen ut. Knyter näven och känner mig väldigt glad över att lyckats följa min strategi till 100%. Inte på någon del, någon gång, släppte jag orienteringen utan tog fullt ansvar för mitt agerande.

Detta var ett av de roligaste loppen jag genomfört som orienterare och jag ber om ursäkt om inlägget blev lite långt. Jag vill samtidigt tacka hela fantastiska fenomenet "IFK Lidingö" där vi kan göra saker så otroligt kul och samtidigt fantastiskt bra! Vi hade en väl fungerande organisation under hela natten och all service jag kunnat önska mig var självklar! Nästa gång stämmer allt och då står vi högt upp... Mycket högt upp!

Str 6 Anders Hedman, Plac: 7 Tid+: 4.38
Tiomila är årets höjdpunkt för mig och något jag tänker på många dagar under vintern och våren. Det här året var lite speciellt i och med att vi fått Noel och jag hade under vintern inga direkta förväntningar på att kunna slåss om en plats i första laget. Men träningen gick bra och jag började mer och mer känna att man ändå kanske skulle försöka slåss om en plats. Tiomila är ju ändå Tiomila. Det lyckades och jag var oerhört glad för att jag tog en plats i det här laget.

Jag vaknade kl 01.00 och gick direkt ut till vardagsrummet där Karin låg och tittade på sändningen från tävlingen. Vi var med! Åt lite lätt och satte mig sen i bilen tillsammans med Hasse. Spänningen steg men jag kände mig lugn och hade en god känsla. Jonn Are sprang som en klocka på långa natten och Chrille satte färg på stafetten på sträcka 5. Det verkade som att jag skulle få gå ut i tätklungen, kul!
Jag får kartan av Chrille med orden "kör under strecket på långsträckan". Jag ger mig iväg några sekunder efter Halden och försöker fokusera på mitt. Väljer vänster till första då jag anser att höger eller vänster känns ganska jämna och alla andra som jag ser väljer vänster. Upp mot kontrollen stämplar alla andra utom mig vid en kontroll och jag blir lite stressad men har full kontroll och vinklar upp mot min. Ser TuMe ta samma gaffel som mig, han valde höger. Iväg mot andra och dom andra ligger ca 20 sek före mig över ett gärde. Kroppen svarar inte riktigt och jag beslutar mig för att fokusera på mitt lopp och hoppas på att dom andra gör misstag där framme istället för att försöka rusa ikapp dom. Det var det sista jag såg av dom fyra lagen... jag hade tyvärr inte benen med mig idag.
Tar mina kontroller och får kontakt med Erik Thorsson i TuMe. Vi har olika gafflingar vid ett flertal tillfällen och jag tycker mig själv ha lite längre hela tiden. Men Erik har inte heller så snabba ben idag och vi försöker tillsammans hålla tempot uppe så gott vi kan. Mot slutet kommer Denseln ifatt oss och han har tydligt en högre växel vilket även visar sig på sträcktiderna då han är snabbast av alla. Jag vågar inte lita på dom helt på slutet eftersom vi haft olika gafflingar tidigare så jag gör tyvärr två små 10 sek missar och skickar iväg Klaus på sträcka 7 strax efter Denseln och TuMe. Känner mig nöjd men ändå inte när lagkamraterna möter mig vid utcheckningen, har ju trots allt tappat 4 min...

Sammanfattningsvis gjorde jag mitt absolut bästa och är nöjd att jag lyckades, trots sega ben, hålla ihop orienteringen så pass bra som jag gjorde. Tiden hade lätt kunnat dra iväg ännu mer om jag hade stressat upp mig men jag lyckades hålla mig lugn och genomföra loppet helt enligt min ursprungliga plan. Den här dagen var jag inte bättre och det är bara att konstatera att min träningsbakgrund inte räckte till mot de nationella elitlöpare som jag mötte.

Jag är stolt över att få representera klubben på Tiomila och hade höga förväntningar på mig själv. Tyvärr lyckades jag inte pricka in formen helt och det vill jag be om ursäkt för. Ni är grymma gubbar!

Tack till alla som hjälpte till under hela natten, speciellt Ulric som ska ha en stor medalj för sitt arbete i tältet.

Str 7 Klaus Schgaguler, Plac: 5 Tid+: 8.11
Rapport kommer...

Str 8 Filip Dahlgren, Plac: 5 Tid+: 8.31
Rapport kommer...

Str 9 Öystein Kvaal Österbö¸, Plac: 5 Tid+: 13.02
Rapport kommer...

Str 10 Fredrik Johansson, Plac: 8 Tid+: 20.59
Jag vaknade till strax innan starten gick och då bestämde jag mig för att gå upp och kolla och se till första passeringen. Det är verkligen en mäktig syn att se alla lamporna ge sig iväg. Efter ca 22min var det dags för första passeringen och det var härligt att höra att emil låg med fint i klungan, SKÖNT!

Mitt lopp; Fick kartan av Öystein vid kartplanket och jag fick en chock av att kartan var så himla stor. Kändes som att springa med en ihopvikt kvällstidning i handen efter att man vikit ihop den.

Jag gjorde en väldigt enkel väg till min första för att komma in i loppet bra. Sen var det dags för första långa snitsellöpningen. Detta gjorde att jag tyvärr tappade lite fokus och därför gjorde en lite bom på 4:an. Efter det gick det fint nästan hela vägen fram till kartbytet längst ner i söder, då 3 kontroller innan såg KOK och GMOK stämpla vid en gemensam kontroll, jag rusar dit och tar deras ryggar utan att reflektera om att jag sprang ut i fel riktning. Efter ett litet tag stämplar de båda löparna i en mosse och jag fattar inte vad vi är, jag följer med lite till och sen förstår jag att jag är fel ute, vänder nästan 45grader vänster i ca 200m och där sitter min kontroll. Efter kartbytet sedan så springer jag helt själv. Jag göra 2st 30sekundarare till men orkar ändå hålla bra fart mot målet.

Tråkigt att behöva släppa lag förbi sig på sista sträckan. Men för att se det positivt gjorde jag ändå ett hyfsat lopp på egen hand och fick mer rutin som sistasträckslöpare och hoppas därför att jag kan göra det ännu bättre nästa gång jag får chansen, för jag är revanschsugen!!

10mila

Skribent: Jesper Svedberg

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info