Hoppa till sidans innehåll

VERKSAMHETSIDÉ och VISION

25 AUG 2014 18:53
Jan Söderberg ger här ett personligt inlägg till vår Verksamhetsidé/Vision.
  • Uppdaterad: 21 AUG 2015 14:55

VAD ÄR EN BRA IDROTTSKLUBB?

IFK Lidingö SOK tog en Verksamhetsidé/Vision vid sitt årsmöte i mars 2014. Och därmed mål för framtiden. Där sa man bl a: ”Vi vill ha hela smörgårdsbordet till alla sorters människor”.
Vi vill ha aktiviteter för Ungdom, Elit och Bredd.
Vi vill ha Traditionell Orientering, MTBO, Skid-O, Längdskidor, samt O-skytte. (Här saknas egentligen bara Precisions-O).
Kan vi nå ända fram? Vad krävs då?
Här några punkter som, som jag ser det, avgör frågan – och vad man kan hoppas på.

MIN PUNKT 1. IDEELLA LEDARE

Historiskt en stark sida i klubben från början (1932).
Nu en hygglig sida. Annars hade vi inte stått där vi står.
Framtiden? Tillräckligt många och engagerade/hängivna ledare för att nå målen?

MIN PUNKT 2. EKONOMI

Historiskt bra och främst beroende på medlemmarna.
Nu en mycket stark sida beroende framför allt på Lidingöloppet.
Framtiden ljus om 1:orna (ovan) finns kvar i tillräcklig omfattning?

MIN PUNKT 3. ARENAN

I Arenan inkluderar jag tävlingsplatsen och lokalen. Man kan också säga miljön som vi finns i.

Historiskt var det enklare. Skogen, spåren, omklädningsrummet, klubbstugan. Men ändå inte alldeles enkelt med våra idrotter. Det krävdes planering och mycket tid, men det gick bra.
Nu en bra, men mer komplicerad sits. Framför allt vad gäller terrängen (skogen/staden) och det tränings-/tävlingsmässiga.
Framtiden är svårbedömd, men samhället borde gilla oss och därmed ge ett bra utgångsläge?

MIN PUNKT 4. SAMHÄLLET

Historiskt har vi skött oss ganska självständigt, med samhällets positiva inställning i ryggen.
Nu är vi i ett liknande läge, men ännu mer självständiga.
I Framtiden har vi fått en position där Samhället har lyft fram oss som föredömen??


VAD HAR VI GJORT HISTORISKT?

Några svepande snapshots:

Ungdom. Verksamhet startades egentligen 1954 med nybörjarkurs i Orientering. Upp-och-nergångar förstås. Skidor och Skid-O fungerade bra under 50/60-talen. Under 70/80-talen växte orienteringsgruppen bra. Halvdan verksamhet, får man nog säga, under 90- och in på 2000-talet. En bra och välplanerad tid under de senaste 6-7 åren. Ett 60-tal ungdomar vid torsdagsträningarna våren 2014.

Elit. Tre st individer har lotsats ända fram till den översta internationella O-pallen. NOM 1955, VM 1997 och 2011.
3 vinster Orienterings-VM stafett (2008, -12, -14), 1 World Cup O deltävling (2004), 1 EM stafett (2014), 22 SM-vinster i Orientering, 2 st 10Milavinster (1951, 2010), 1 JVM längdskidor stafett (1981), 2 World Cup långlopp (1985, -87), 9 SM-vinster i Längdskidor, 1 Vasaloppsseger (1988). Och lite till.
Översta eliten satsar successivt mot halv-/heltid under viss tid.
En rejäl elitsatsning på längdskidor under 80-talet.
En hårdsatsande landslagsorienterare lägger idag 6-700 timmar på fysisk/teknisk träning + ytterligare 6-700 timmar på teknisk träning (vid datorn) + många timmar på mental träning.
Några av de främsta sprids ut i landet, vissa bor t o m utanför landet.
Den s k ”SM-eliten” får allt svårare att lägga tidspusslet.
Klubben koncentrerar på de stora O-stafetterna.

Bredd. Orientering och Längdskidor är historiskt breda tävlingsidrotter. Vi har grovt sett haft 50-150 / 20-50 tävlande i våra  basidrotter.
Med ”Orientering för alla” 1970 var vi med när den moderna breddidrotten tog fart. Trim-Orientering, Veckans Bana, osv. I närtid hittaut.nu och nu Lidingö Challenge.
I 25-manna har vi ofta deltagit med tre lag. 1999 vann 1:a-laget.
30-50 deltagare i Vasaloppet från 60-talet och framåt, med nedgång under de senaste decennierna.
Håller med skidspår på Lidingö, numera med maskinkraft.
 

VAD HÄNDER NU?

Klubben har satt upp ett antal konkreta mål 2020, med traditionell Orientering som grund, bl a:
Ungdom. - Vi ska placera oss på den övre tredjedelen på ungdomsserien och ungdomar som skolats i klubben ska kunna representera oss på USM och Junior-SM.
Elit. - Vi ska vara en av världens mest attraktiva elitklubbar med kapacitet att vinna de stora stafetterna. Enskilda löpare ska kunna ges stöd så att de kan ta nationella och internationella mästerskapsmedaljer.
Bredd. - Vi ska ha träningar på veckobasis samt enstaka evenemang för övriga aktiva. 


HUR BLIR DET?

”Marknaden” bestämmer, dvs du och jag och alla andra. Vad sker i framtiden? Några möjliga riktningar och vägval:

-Ha roligt/Att tävla/För hälsan/Träffa kompisar är svaren idag på varför? Vilka blir svaren imorgon?

-Ideell/Professionell, Skog/Stad, Ultra/Sprint, Ensam kamp/Klunglöpning, Tävlingsidrott/Äventyr  är valvariabler idag. Vilka står stadigt imorgon?

Ungdom

-Ungdomen är framtiden. Skolans utveckling fundamental. Får idrotten sin plats?

”Lidingösyndromet”. – Hur ska vi lägga pusslet? Våra ungdomar ”curlas” till skolan vid Loudden O-Pedagogik. Därefter lunch - spetsutbildning vid Arninge Competence – middag - den inre träningen - den yttre träningen i unika Sticklingereservatet vid Grönsta klubbhus.
Om många lajkar dagens inlägg, blir det den banan som körs på inre träningen. På tid. Då gäller det att vara på. Snabb på tummen. Häftigt!

Elit

-Mot ett mer individualiserat samhälle? Kan vi hålla ihop grupperna? Unga/gamla, män/kvinnor, elit/bredd. Går vi mot en helt professionell elit?

Orientering blir olympisk idrott i Bahrain! IOK har beslutat att orienteringssporten får den exklusiva chansen att springa utanför den olympiska huvudarenan. Publikum runt om i världen kommer att kunna uppleva vem som tänker snabbast, utöver vem som springer fortast. Dessutom blir det både kartläsning och vägval på den delvis uppbyggda, och vid vattennivåproblem, flyttbara banan.
Felix Ursnabb, vars uppdrag är att entusiasmera och representera IFK Lidingö SOK, kommunen, regionen och landet, har blivit uttagen som en av de 16 männen och 16 kvinnorna. Han har flyttat ner från Mexico City till Bahrain för att anpassa sig till låg nivå och hoppas nu att lottningen ger honom en chans. IOK har fastställt priset på de olympiska guldmedaljerna i orientering till $975.000.- -Ingen dålig peng till att börja med! Man har ju sin klubb och sina partners också.

”Stockholmssyndromet”.  – Hur ska Lidingös breda s k ”SM-elit” planera sin dag? För att kunna åka till OS-, VM- och SM-uttagningarna måste varje individ själv bidra med ett avsevärt belopp för att få det att gå runt. Klubben kan inte stå för hela kostnaden. På hemmaplan kan kanske satsningen fungera?  Ett antal ”försörjningslopp” får man hoppas på. Det blir antagligen att agera utifrån lyan i O-huset i Mälarstaden. Och att strikt följa coachens dagsprogram inför uttagningstävlingarna: morgonträning i Järvaparken - spetsträning på Nynäshamnsbanan som har rätt profil för branta SM - snabbhetsträning på nya Roslagsarenan för plana SM - teknikträning i lyan. Bara helikopterkvoten räcker till. Och att högdjuren på Ön godkänner upplägget.

Bredd

-De äldre blir friskare. Får dom plats i klubbgemenskapen?

Den tävlingsinriktade bredden har också sin topp. Orienteringens och Skidornas veterantourer måste av hälso-, turist- och ekonomiska skäl bli mindre utspridda. Förslaget är att veteranerna ligger ute fyra månader i taget, tränar/tävlar varannan dag och turistar varannan dag och att Orienteringen och Skidorna följer på varandra.
Lidingös mästare i Upplevelseorientering Beate Fjäderlätt kommer då att kunna utifrån Cape Orienteering Resort kombinera VVMO på Rarotonga och VVMS i Nepal och satsa på att bli Lidingös första dubbelvinnare i W100.

Ledare

-Ledarna är den trånga sektorn?

IFK Lidingö SOK AB som ägs av riskkapitalbolaget Hälsoinvest har under det senaste året inte visat tillräckliga marginaler. Många egna event är det frågan om - och de är inte tillräckligt vinstdrivande. Det innebär att den professionella ledningen har fått i uppdrag att dra ner på ledarnas och funktionärernas löner och att detta ska vara redovisat före den kommande stämman.

Vi bestämmer inte i stort, men vi kan ha synpunkter. Kan vi hänga med?
Vid nästa årsmöte ska en uppföljning redovisas.
Jag röstar för ”En Bra Klubb”. Nej, förresten - ”En Ännu Bättre Klubb”!

Janne S.

 
För de som inte är ”urmedlemmar”: Janne Söderberg har varit engagerad i IFK Lidingö SOK, Lidingöloppet, Svenska och Internationella Orienteringsförbunden; utbildad inom marknadskommunikation; marknadschef på Silva, marknadskonsult inom idrott/fritid (5 st O-ringen, 2 st O-VM).

Skribent: Jan Söderberg

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info