Hoppa till sidans innehåll

Bengt ”Joe” Wiberg, en uppskattad ledare och profil i klubben har stämplat ut

24 JAN 2020 14:05
  • Uppdaterad: 24 JAN 2020 14:05

Bengt Wiberg föddes den 20 februari 1933 i Boden och avled den 8 januari 2020 på Lidingö.

Närmast sörjande är hans tre barn Björn, Erik och Karin med familjer. Bengt utbildade sig först till elektroingenjör i Luleå och bytte därefter sin studieinriktning och avlade arkitektexamen vid KTH 1960 och KKH 1966. Bengt var ingen idrottsman vid unga år men hans tandläkare och IFK Lidingömedlemmen Assar Blomquist, pappa till skidessen Örjan, Anders och Helena, lurade ut honom till Hellasgården för att prova på orientering på veckans bana. Det blev en stor vändpunkt i Bengts liv.

Vid 31 årsålder, började Bengt eller Joe som han kallades inom kamratkretsen att orientera. I början blev det veckans bana på Lidingö och uti Hellasgården. År 1965 vågade han söka medlemskap i IFK Lidingö skid- och orienteringssektion och deltog därefter vid tävlingar i Stockholmstrakten. Inom klubben avancerade han och blev orienteringsledare, ungdomsledare och slutligen ordförande (1973-80). Eftersom IFK skid- och orienteringssektion var en av klubbarna bakom Lidingöloppet fick Joe plats i dess styrelse och medverkade som sekreterare, satt i tävlingsledningen som lokalblocksansvarig för att avsluta som cermonimästare. Joe var också intresserad av banläggning och vann många klubbmästerskap under åren 1970-90 och var distriktsmästare 1973.

Lidingö stad som är ägare till klubbstugan Säckatorp på höjden intill Grönsta prästgård, medverkade Joe till att den blev orienterarnas klubbstuga och det var Joe som gjorde till- och ombyggnadsritningar för den nya verksamheten.

Förutom Stockholmstävlingar hann Joe med 19 O-ringar och ett 30-tal Norrlandsveckor, 5-dagars tävlingar i Norrbotten och Lappland, (Joe hade en sommarstuga vid Råneälven där Miss I Nassen hade en tävling i samband med 5-dagars 1982). 1994 blev Joe invald i Skogskarlarnas Klubb.

Miss i Nassen

Den största insatsen som Joe står för är bildandet av föreningen ”Miss I Nassen”, en förening i föreningen. Tillsammans med några kamrater, många var arkitekter, började han lära sig nattorienteringens svårigheter och även för att inte lägga tid på helgdagarna av familjskäl. Detta var embryot till Miss I Nassen, en förening som bildades 1969 och som med åren växte till och som den 28 augusti 2019 hade sitt 50-årsjubileum med start och mål vid Vattenverket på Kottlasjöns södra strand. Samma karta och bana som användes 1969 fick deltagarna springa på. Totalt deltog 35-talet Missinassare på tävling 1089.

På ingressen till Miss I Nassens hemsida www.homenet.se/min kan man läsa.

”Miss i Nassen är en samling män över 35 år som ofta springer nattorientering. Alla är medlemmar i IFK Lidingö Skid- och Orienteringsklubb. Ingen bana är den andra lik. Ofta är kartorna klippta och vridna och ibland förekommer slumpelement.”

Idag har Miss I Nassen 58 medlemmar uppdelade efter löpförmåga.

E-laget: elitlaget med halta och lytta, dit hörde Joe mot slutet!

A-laget: medlemmar mestadels över 60 år

B-laget: medlemmar mellan 35-60 år

Ö-laget: medlemmar av alla åldrar som deltager mindre aktivt

Miss I Nassens verksamhet har ett flertal gånger i samband med jubileer publicerats i Skogssports spalter. I skogssport 1989, nr 6, 7 och 8 deltog reportern Leif Eriksson med text och foton. I Skogssport 1999, nr 2 hade redaktören Sara Thörn ett stiligt kort av Joe i 60-årsåldern. Redaktören Ola Gustafsson var också en av gästerna och deltagarna i ett senare jubileum.

1987 bildades en broderförening av Miss I Nassen i Norrköping av arrangörsklubbarna till det årets O-ringen. Årliga fejder utkämpades fram till 2012 mellan våra klubbar, totalt 18 tävlingar med tämligen lika antal segrar.

Miss I Nassen deltager alltid i Pampas Night, Krigshögskolas årliga tävling i parken runt Karlbergs slott och har ett flertal gånger vunnit civila klassen.

Förutom tävlingar i Stockholmstrakten har Miss I Nassen anordnat tävlingar i Dalarna, på Gotland, i Närke och i Skåne. Två stycken tävlingar har avhållits i Danmark på Själland, där var banläggaren den inte obekante idrottsläkaren Bengt Saltin. Inte att förglömma när Miss I Nassen hade ett eget lag med i Jukolakavlen.

Vid årsavslutningen i december 2015 överlämnade Joe ordförandeskapet i Miss I Nassen till Erik Gyllestierna och i juni sommaren efter arrangerade Joe sin sista Rävjakt, tävling 1038, tillsammans med sonen Björn och som alltid från huset på Finedalsvägen.

Vi i klubben har mist en trogen, duktig och omtänksam medlem och alla våra fina minnen från många år tillsammans med Joe kommer vi att bära med oss.

 Text: Lars-Eric Dahlstedt

Begravning av Bengt ”Joe” Wiberg äger rum den 6 februari klockan 13.00 i Lidingö kyrka. Anmälan till efterföljande minnesstund på Grönsta Prästgård görs via länken https://sorti.se/?s=bengt+wiberg senast 31 januari.

Skribent: Ramona Åkermarck-Mähönen
E-post: Adressen Gömd

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info