Hoppa till sidans innehåll

Den 5 april 1968 - för 50 år sedan

05 APR 2018 10:00
presenterade IFK Lidingö Skid- och Orienteringssektion sin första egenritade karta. Den täckte Långängenområdet och sektionen arrangerade en nattorientering vid Stockby Motionsgård.
  • Uppdaterad: 22 MAJ 2018 13:38

På den tiden skrev man långa referat med resultat om orienteringsidrotten i dagstidningarna. Redan före tävlingen i t ex DN: ”Rekordorientering – 800 i Lidingös natt”.

Rubriker efter tävlingen, ofta med foton, i t ex DN: ”Björn Nordin premiärvinnare”. I Expressen: ”Från manöver till nattseger”. I AB: ”Vilket nattliv – utan lampor”. I Idrottsbladet: ”PERFEKT NATTSKUBB …men bilkö stoppade många”.

Det fanns 12 klasser att välja på och 797 st anmälde sig. 724 kom till start - 676 män och 48 kvinnor! ”Världsrekord” i nattorientering! Trots det som IB beskrev så här: ”…men när samlingen var 18.30 och den vanliga köbildningen vid Lidingöbron fick förstärkning av ca 500 bilar så blev det sådana stockningar att många måste vända”. Gamla Lidingöbron klarade inte riktigt anstormningen. (Året efter med Bosön som arena blev det 923/822).

Anmälningsavgiften var 5:- för seniorer och äldre, 3:- för juniorer och yngre. Översatt till dagens penningvärde ca 43:- respektive 26:-!

I klassen Seniorer A1 vann Björn Nordin, Gustafsberg före Rune Rådeström, Snättringe. I klassen D/DJ var Bosöeleverna Inga-Britt Bengtsson, Pan-Kristianstad i topp före Anita Forsberg, Uven-Lindome.

Tre nyheter presenterades. 1. Inga reflexstavar. Kartan ansågs så detaljerad att man enbart hade skärmar vid kontrollerna. - En nymodighet som provades för första gången. 2. Stiftklämmor i stället för de osäkra gummistämplarna! Och som test 3. hade kartan grön skog och inte vit. Året därpå var den ”vita skogen” definitiv. Lidingö var ofta testklubb i Svenska Orienteringsförbundets verksamhet beroende på att flera klubbmedlemmar var aktiva även i SOFTs verksamhet. Bland annat Christer Palm som var styrelseledamot och ordförande i SOFTs kartkommitté.

Banläggaren kommer att sätta ut kontrollerna igen, men väntar lite till en fin vårkväll i maj och i regi av IFK Lidingö SOKs illustra herrklubb ”Miss i Nassen”.

Inbjudan 1968 (gäller också i år, bara datum har ändrats)

Jan Söderberg

Skribent: Jere Pajunen
E-post: Adressen Gömd

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info