Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Dubbla fjärdeplatser på 10-mila

18 MAJ 2016 17:27
I helgen avgjordes 10-mila på Lugnet i Falun, en av säsongens höjdpunkter och stora mål. Klubben stod för bra lagprestationer vilket ledde till en 4:e plats för förstalagen i både dam- och herrkavlen. För mig var det 10-milapremiär för IFK Lidingö och att jag blivit uttagen att springa långa natten gjorde det inte mindre spännande.
  • Skapad: 18 MAJ 2016 17:27

Nedan kan ni läsa berättelsen om 10-Mila 2016 ur junioren Simons perspektiv:

Under fredagskvällen var majoriteten av löparna inklusive coacher och lagledare på plats för en gemensam middag på boendet i Romme Alpin. Gemenskapskänslan och stämningen var på topp under den efterföljande samlingen där en överraskning väntade. Det var inte bara lagen som presenterades, utan även speciella stafettröjor som Robban ordnat. Damernas var lila och herrarnas svarta, dessutom med löparnas namn på. Grymt snygga och en extra boost inför tävlingen.

På lördag morgon vaknade vi till ännu en överraskning i form av ett snöklätt landskap. Som tur var det bara en lokal historia, även om vädret i Falun inte var lika angenämnt som den fantastiska Kristihimmelfärdshelgen veckan innan.

Som så ofta vid 10-mila blev lördagen och lång väntan, åtminstone för nattlöpare som mig. Jag hade gott om tid att ladda inför mitt eget lopp, men även att följa de övriga stafetterna under dagen.

Efter frukost och lagmöte med andralaget åkte jag och Filip till arenan för att få en överblick och känna på stämningen under ungdomskavlen, men framför allt för att jogga en sväng på grannkartan Jungfruberget. Benen kändes lovande och efter passet var jag förväntansfull inför vad som väntade.

Därefter återvände jag till Romme för att fortsätta uppladdningen genom att följa damkavlen. Jag anlände lagom för att se starten. Lunchen, som bestod av mycket pasta för att fylla på glykogenlagren, åts framför sändningen där många samlats för att hänga med i spänningen. Jag passade även på att sova en stund under eftermiddagen för att vara riktigt pigg och utvilad till strax efter midnatt när det var dags för mig att göra min insats i laget.

Jag vaknade precis i tid för att se Anna föra förstalaget till en 4:e plats, endast 46 sekunder från segern. Riktigt starkt jobbat! Dessutom imponerande av andralaget att bli 16:e, klart bästa andralag. För en utförligare beskrivning av damkavlen rekommenderar jag ett besök på Annas blogg: https://annabachman.wordpress.com/2016/05/17/10mila-2/

Jag laddade ordentligt genom att tänka igenom taktik och att jag blivit flyttad från sträcka 8 (12,7 km dag) till sträcka 4 (16,6 km natt) gjorde mig bara ännu mer taggad. Vilken utmaning! Tänk att jag fått möjligheten att ge mig iväg på den legendariska långa natten, coolt! Det hade jag nog inte trott när jag började orientera för nästan exakt fem år sedan.

Starten för 10-milakavlen närmade sig och klockan 20.30 började rusningen uppför mördarbacken. Riktigt mäktigt och kul att följa tack vare utmärkt arenaproduktion med bl.a. kameralöpare och skogsspeaker. I förstalaget gjorde Florian ett bra jobb på förstasträckan och växlade runt en minut efter täten.

Mörkret lade sig och det var dags för klubbens fjärdesträckslöpare att rulla mot arenan. Strax efter midnatt var det alltså min tur att prestera. Välutrustad med bl.a. gel, extrakompass och extralampa var jag redo. Förberedelserna var gjorda och jag hade bra koll på läget vilket skapade en trygghet.

Jag blev ivägskickad som 75:a, ca 25 min efter täten, men det var en lucka precis då så jag fick köra solo i början. Det visade sig bli hela 55 minuter själv i mörkret. Riktigt oväntat, men också lite coolt att få springa första halvan av den klassiska långa natten ensam, knappt utan att se en enda lampa. Jag som varit beredd att gå ut i en klunga och hålla min plats i ledet, men så blev det inte. Glad att man vet hur man orienterar själv då och kunde dessutom göra det stabilt och bra även om det troligen gått aningen fortare i en klunga. Banan bjöd på flera ordentliga långsträckor varav en var den längsta jag någonsin varit med om. Hela 4,5 km (över hela kartan) var vägvalssträckan till den fjärde kontrollen!

Andra halvan av banan fick jag däremot känna på den typiska långa-natten känslan i och med lite klunglöpning. Jag fick kämpa när tempot trissades upp och det gällde bita sig fast som en igel, särskilt i de branta stigningarna. Jag hängde med bra på kartan och utnyttjade klungan och vetskapen om att sträckan var rak. Orienteringen var relativt lätt, så fokus blev på att orka hålla tempot uppe. Sista biten var en loop i ängsområdena innan skidstadion, men först uppför toppen på mördarbacken för att plocka en kontroll och samtidigt få en underbar utsikt över den upplysta arenan. Jag tryckte på bra och kunde växla ut Christian som 69:a, med endast 19 sekunder upp till 62:a lag. Sista tredjedelen hade jag bara tappat 1:20 på täten, kul! Sammanfattningsvis en tuff och kuperad utmaning som jag kan vara nöjd med.

Klockan var 02.30 och benen möra. Men det var det värt! Nu väntade några spännande timmar i tältet innan beräknad målgång klockan 07.00. Mina tankar om att sova sköts åt sidan till förmån för stafetten. Tack vare serviceteamet fanns gott om mat för att hålla sig vaken under småtimmarna och det dröjde inte länge innan solen gick upp.

Stämning var god i tältet även om än lite mättad då vissa började bli trötta. Förstalaget kämpade tyvärr några minuter bakom täten, men stabila lopp gjorde att Mårten kunde skicka ut Fredrik som 4:a på sistasträckan. Åt tät-trion med Södertälje Nykvarn, IFK Göteborg och Kalevan Rasti fanns inget att göra, men Fredrik höll undan för lagen bakom och tog förstalaget till en 4:e plats, precis som damerna. Vilket jämnt facit! Avgörandet när Jonas Leandersson spurtade SNO till seger var mäktigt att se. Tänk att det skiljer så lite efter tio timmars orientering!

En stabil laginsats i andralaget, där vi plockar placeringar nästan hela vägen, räckte till slut till en 57:e plats och 5:e bästa andralag. Tredjelaget gick i mål som 159:a efter fina kämpainsatser.

Tack till löpare, coacher och alla andra som hjälp till att göra årets 10-mila till en minnesvärd upplevelse. Redan om en månad kommer en ny chans att visa klubbens höga kapacitet genom Jukola där nya utmaningar väntar.

//Simon Schuster

Skribent: Simon Schuster
E-post: This is a mailto link

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info