Hoppa till sidans innehåll

Ett lyckat 10-milaläger

02 MAJ 2016 19:28
Endast två veckor kvar till 10-mila innebär att förberedelserna har dragit igång på allvar. En skara på runt 10 damer och 15 herrar valde att tillbringa helgen i Dalarna för att slipa på orienteringstekniken och ge sig själva de bästa förutsättningarna inför vad som väntar på Lugnet i Falun den 14-15:e maj.
  • Uppdaterad: 28 SEP 2016 09:24

Fredag 29 april

För min del började lägret på fredag eftermiddag, men en del av gänget var på plats någon dag tidigare. Julian och Bryan plockade upp mig i Uppsala och efter att ha fyllt på energidepåerna i form av en tidig middag rullade vi mot Dalarna och Romme Alpin för att vara exakt. Vi hade i princip hela Ski Lodge för oss själva, precis som det blir under 10-milahelgen. Bekväma, rymliga rum gav en positiv känsla av boendet.

Solen närmade sig sakta horisonten och därmed började det bli dags för killarnas 10-milatest tillika observationstävling. Nu gällde det att visa framfötterna. Trekvarts resa senare var vi på plats i Karlsbyheden nordost om Falun, inte särskilt långt från det avlysta tävlingsområdet. I det dova ljusskenet visade sig fyra älgar på en äng strax intill samlingsplatsen, mäktigt. Samtidigt som vi killar förberedde oss för att springa masstart i nattens mörker åkte tjejerna tillbaka mot boendet efter ett ha tränat på samma karta i ljus. 65 startande löpare i testloppet från bl.a. IFK Göteborg, IL Tyrving, Malungs OK samt OK Linné bidrog till ett bra och brett startfält.

När startskottet gick halv tio hade det precis hunnit bli mörkt. Direkt började klättringen uppför dalabergen. Den långa banan mätte 10,5 km, ett ordentligt kraftprov som bjöd på omväxlande terräng, luriga grönområdeskontroller och långa vägvalssträckor. Som så alltid vid masstart gällde de att ta hjälp av klungan vid rätt tillfället och lita på sin egen orientering för att inte halka iväg på fel gafflingskontroll. Jag lyckades hålla i orienteringen bra och fightade mig runt på runt 75 minuter, knappt 9 minuter efter förste löpare. Ett väl genomfört lopp. Bäste Lidingölöpare blev Anders Carlsson på en 3:e plats, ca 5 minuter efter norrmannen Torgeir. Nick hängde med i tät fram till den femte kontrollen där han blev otroligt förtjust i ett grönområde och tillbringade några extra minuter bland pinnarna letandes efter en sten. GPS-tracking, Sportident och välgafflade banor bidrog till ett proffsigt arrangemang. Bra ordnat coacher!

Lördag 30 april

Efter en kortare sovmorgon och frukost var det dags för nästa pass, för det heter ju träningsläger av en anledning. Idag var det tjejernas tur att springa 10-milatest på kartan Stångtjärn, precis utanför Falun. Jag och de flesta andra killarna anlände till träningen precis i tid för att se Alice plocka hem segern, snyggt! Även här var andra elitlöpare med och utmanade men Lidingötjejerna levererade och placerade sig högt upp i resultatlistan.

Inte helt oväntat var mina egna ben lite möra från nattens race när jag gav mig ut på samma bana som tjejerna just kämpat sig runt. Sportident igen, lyxigt. Terrängen bjöd på mestadels öppen, fin tallskog med många stenar, men även några grönområden och en och annan höjdmeter. Relevant inför tiomila med andra ord. Efter stabil orientering i strålande solsken och en liten joggingsväng runt tjärnen kunde passet summeras.

Lunch intogs på en grekisk restaurang i centrala Falun. Ett klockrent val där gyros och souvlaki var populärast. Samtidigt pågick världscupen i orientering med flertalet lidingölöpare på startlinjen. Med stor entusiasm följde vi medeldistansen i polska Wroclaw.

Mätta och belåtna begav vi oss tillbaka till boendet i Romme för lite 10-milasnack. Taktik, teknik och mentala förberedelser diskuterades flitigt och efter mötet kände i alla fall jag att jag hade ännu bättre koll på läget.

Därefter drog tjejerna iväg på eftermiddagsträningen i Källviken mellan Falun och Borlänge medan en del av killarna, tillika natträvarna, väntade in mörkret. Klart man tar chansen till lite utmanande natt-OL, men först fanns tid för lite återhämtning och kartanalys. Till middag serverades flygande Jakob, smarrigt.

Medan några valde att nyttja gymmet gav jag, Nick, Erik och Anders oss iväg på valborgsäventyr i den mörka skogen. Musiken dunkade högt när vi parkerade bilen på en stig några meter från startpunkten. Jaha, såhär kan man också fira valborg! Trots ett lite knackigt lopp med mindre tveksamheter i de detaljerade sluttningarna och svårigheter med avståndsbedömningen kunde jag känna mig nöjd med ännu en bana i kartpärmen. Kvällen rundades av med lite midnattsbastu.

DSC_0337

 

DSC_0346

Söndag 1 maj

När frukost och utcheckning var avklarad styrde hela truppen bilarna mot Lumsheden för en avslutande bana i form av OL-intervaller. Även denna gång fick vi sällskap av en mängd duktiga orienterare, däribland Thierry.

Fyra långa OL-intervaller i den utslagsgivande terrängen från Lång-SM 2012 stod som sagt på programmet. Orienteringen gick mestadels bra men farten var inte mycket att hurra för så här i slutet av en tuff helg. Jag fick känslan av att den bitvis svårframkomliga terrängen nästan försökte äta upp mig. Men det var bara att kämpa på och kul var det i alla fall!

Sammantaget ett riktigt välordnat läger med intressanta orienteringsutmaningar. För mig som är ny i klubben känns det kul att få dessa möjligheter att utvecklas orienteringsmässigt och lära känna nya medlemmar. Och om mindre än två veckor gäller det. Vi ses på 10-mila!

DSC_0399

 

/Simon Schuster

Skribent: Simon Schuster
E-post: This is a mailto link

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info