Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Euromeeting från Emma Bjessmos perspektiv

05 SEP 2017 12:21
Emma tävlade i landlagströjan tillsammans med Anna Bachmann och Helena Karlsson i Euromeeting på förra helgen. Emma har skrivit en berättelse om sina tävlingar i Norge som man kan nu läsa.
  • Uppdaterad: 12 FEB 2018 21:57

Prolog

Riktigt bra känsla både i benen och huvudet innan start, jag kände lite nervositet men mest glädje. Jag kom in i loppet snabbt och fick ettan riktigt bra. Lite längre sträcka till tvåan, där jag skapade mig en noggrann plan som dessvärre gick åt skogen. Jag hade en lugn hjärna men lyckades ändå göra ett parallellfel som ledde mig helt åt fanders i det diffusa partiet. Tyckte jag läste av mina punkter men glömde stämma av dom med kompassen. Big mistake. Regel nummer ett i ett diffust parti är att kolla kompassen ofta, hellre fem gånger för mycket än för lite. Det är en vetskap som hugget i sten men ännu en gång gör man dom där klassiska misstagen att man luras av god sikt, bra löpbarhet och litar på en go känsla. Dessvärre blev det ett tapp på över 2 min för mig, som är alldeles för mycket på en prolog på 3 km och 8 kontroller… Jag mötte tjejen som startade efter mig vid kontrollen vilket såklart inte var superparty men jag bestämde mig direkt för att loppet inte var slut här, även om jag visste att det redan var kört för min del att få ett bra utgångsläge till jaktstarten imorgon. Jag tryckte på lite och kände direkt att jag hade mer i mig och att hon hade svårt att följa med. Det gav en ego-boost som gav mig ett driv att fortsätta kämpa resten av banan.

Jag kan inte påstå att jag är det minsta nöjd med loppet, men jag är nöjd med hur jag hanterade misstaget och höll positiviteten uppe. Även nu i skrivande stund på kvällskvisten känner jag mig nästan överdrivet positiv i förhållande till hur det faktiskt gick. Ibland är det skönt att bara ta ett steg tillbaka, njuta av att få vara här och tävla med detta gäng. Känslan efter ett dåligt lopp är väldigt varierande för mig, men just nu känns det bara meningslöst att slösa energi i onödan. Sånt har jag inte tid med. Imorgon är det en jaktstart, nog för att jag går ut en bra bit efter, men jaga ska jag banne mig göra!

Jaktstart

Jag värmde upp med en riktigt go känsla. Jag bara kände att det skulle bli en bra dag idag. Sen är det ganska tacksamt att gå ut en bit bak, då har man mycket mer att vinna än förlora och det är lätt att hålla nervositeten i styr. Kartan i hand och en längre sträcka till ettan. Jag gick ut ihop med 2 andra och visste att det var ett tåg av människor framför likaså bakom. Men jag kände mig inte stressad. Det är 5 km och 20 kontroller som ska avverkas och bästa sättet att fånga upp folk framför är att optimera varje sträcka. Jag tog mig tiden att hitta flytet och kände att jag hade kommandot. Jag lyckades dra ifrån de jag startade med, och fångade upp en efter en som var framför. Det är så himla häftigt att komma in i det där tekniska flytet, när allt bara stämmer. Se en rygg framför men inte hetsa ikapp utan orientera ikapp, något som jag kanske inte alltid brukar lyckas med för att vara ärlig. Det är lätt att vara lite för het på gröten när man ser en konkurrent en bit framför sig. Idag vet jag inte vad som hände men jag kände mig så lugn i min orientering och när jag såg folk framför stressade jag inte ikapp utan kände snarare ”jag fångar upp henne snart”. En riktigt kaxig tanke egentligen, och inte en känsla jag brukar ha, men det var riktigt häftigt att få uppleva en sån självsäkerhet i skogen. Antagligen en känsla som uppkom i och med att jag lugnt och metodiskt tagit mig tiden att komma in i loppet.

En sån dag där man mitt i all hets av människor och man mot man-fight ändå lyckas njuta och springa runt med ett leende på läpparna. Mitt enda egentliga misstag kom på näst sista kontrollen där jag läste av fel på en brant. Synd att vara så nära ett så gott som perfekt lopp, men för att se det från den ljusa sidan lurade jag med mig Cat Taylor vilket resulterade i att Ellinor Eriksson kunde springa om Taylor och vi svenska tjejer tog alla platser topp 10. Riktigt häftigt. Själv hade jag 5:e bästa tid idag och plockade från placering 23 till 9. Riktigt kul att få revansch! Trots det sämsta Lidingötjej i totalen, vilket minst sagt visar att jobbet vi gör på hemmaplan med klubben är grymt. Imorgon blir det långdistans. Än finns det krut kvar i mina ben så det blir riktigt kul!

Långdistans

Ja vad ska man säga? Min spontana känsla är skit. Spännande hur hjärnan ena dagen kan vara ens bästa vän för att nästa dag göra allt i sin makt för att trycka ner en på botten. Dessvärre hade jag en sån dag idag. Gårdagens superhjälte-hjärna var som bortblåst och det blev en kamp från kontroll ett hela vägen mot mål. För mig har det alltid varit viktigt att komma in i loppet tidigt och få en bra känsla. Idag inledde jag med en felläsning direkt då jag var ovan med 15000-del efter två tävlingar på 10000 och jag tror det var det som satte käppar i hjulet resten av banan. Min hjärna tillät mig inte att börja om mentalt, att få en nystart och kämpa vidare. Jag lyckades få riktigt bra flyt kommande kontroller och låg vid kontroll 4 med i tätdraget rent tidsmässigt, något som jag inte alls uppfattade i skogen. Känslan jag hade, och negativiteten i mig gjorde att jag var redo att ge upp och gå hem vid det laget. Det gjorde jag självklart inte men det var ett riktigt tankekrig i huvudet resten av loppet och fokuset var inte på rätt plats. Knackigt slet jag mig runt och kom i mål varken glad eller ledsen. Mest besviken, det kändes inte riktigt som att jag ens hade försökt. Huvudet hade makten över mig idag, och det på fel sätt.

 Om det är något man ska ta med sig från denna terräng så är det att fortsätta kämpa vidare. Terrängen är tuff, och den extremt varierade karaktären med både brant, flackt diffust, grönt, detaljrikt, detaljfattigt gör att riktigt många egenskaper som orienterare sätts på prov. Riktigt häftigt! Det skedde stora svängningar under vårt lopp och det var få som kom runt med känslan att de hade haft ett bra flyt trots att de genomfört ett riktigt bra lopp. Det gäller att våga bita i, vad som än har hänt. Jag lät en liten skitgrej till kontroll ett sabotera min dag, trots att jag strax därefter ändå så gott som hade kontakt med täten rent tidsmässigt. Lärorikt att se. Det är väl det som får bli lite trösten denna dag, att det finns mycket som man kan lära sig, av att helt enkelt inte få till det. VM går här först om 2 år, så än finns det tid att slipa på detaljerna ;)

För att sammanfatta en intensiv tävlingshelg så är det fantastiskt kul att vara här och tävla. Riktigt häftigt att få göra mina första tävlingar i Sveriges färger som senior! Terrängen och tekniken är utmanande men otroligt kul att forcera fram i. Sedan är elitidrott som elitidrott är. Det går upp och ner och jag har helt klart fått utforska båda delarna denna helg. Nu blir det några dagars träningsläger här för min del, perfekt för att lära av mina misstag och få med mig en drös av erfarenhet hem. Sen väntar några lugna dagar innan lång-SM, där jag planerar att ta min revansch, inte minst mot skallen.

Skribent: Jere Pajunen
E-post: Adressen Gömd

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info