Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Lidingöloppets initiativtagare Sven Gärderud 29/9 1921 – 25/9 2021

28 SEP 2021 13:17
Endast fyra dagar före sin 100-årsdag avled Sven Gärderud lördagen den 25 september. Samma dag som Lidingöloppets 57:e 30-kilometerslopp avgjordes. Ett lopp som Sven tog initiativet till 1965 tillsammans med friidrottens Karl-Axel ”Kacke” Karlberg.
  • Uppdaterad: 28 SEP 2021 13:17

 Sven Gärderud 29/9 1921 – 25/9 2021

 

Endast fyra dagar före sin 100-årsdag avled Sven Gärderud lördagen den 25 september. Samma dag som Lidingöloppets 57:e 30-kilometerslopp avgjordes. Ett lopp som Sven tog initiativet till 1965 tillsammans med friidrottens Karl-Axel ”Kacke” Karlberg.

 

Sven blev intresserad av terränglöpning redan i unga år när han på hemmaplan såg Sundbybergsterrängen. Orienteringsintresset startade i Matteuspojkarna (MP), en klubb som Sven tävlade för i både terränglöpning och friidrott. 1941 slog han Gunder Häggs svenska juniorrekord på 3000 meter hinder. Han sprang sista sträckan på Budkavle-SM i Orientering 1942 för MP då laget blev 2:a.

 

Efter att ha gift sig med Ingrid Wretman, uppvuxen på Lidingö, bytte Sven klubb och gick över till IFK Lidingö 1947. Inte bara hans goda orienteringsförmåga, utan även som initiativtagare till andra föreningsaktiviteter, hjälpte klubben framåt. Ett initiativ var att ta fram ett prestationsmärke, vilket skulle sporra till ökat tävlande. Tanken var att framför allt unga orienterare, som ville erövra högre och högre valörer, skulle fortsätta med orienteringen. Men då blev det bara några år i IFK för Sven. När IFK Lidingö vann Tiomila 1951 var Sven tillbaka i MP. Laget blev 6:a med Sven på sista sträckan. 1955 var han åter tillbaka i IFK. Han valdes in som sekreterare i Stockholms Orienteringsförbund under mitten av 50-talet.

 

Sven hade under sina ungdomsår ute i Råsunda deltagit i något som kallades Tiokampen. Man tävlade i olika friidrottsgrenar. Den idén tog Sven med sig till Lidingö och startade Ungdomspokalen. Tanken var att som ung skulle man inte bara hålla på med en idrott utan prova på flera. 1958 startades på Svens initiativ denna tävling för åldrarna upp till 18 år, senare upp till 14, i tre åldersklasser, i elva grenar. Naturligtvis fanns både skidor och orientering med. Detta arrangemang skattade Sven själv väldigt högt.

 

1961 arrangerade IFK Lidingö en stor kvällstävling i längdskidåkning i elljus och med marschaller. 6-7000 åskådare kom för att titta. Sven var bisittare till speakern Sven Lindhagen, legendarisk sportjournalist. Lidingöloppet på skidor var 12 kilometer långt på ett 2 km-varv. För arrangemanget fick IFK beröm och ett fint renommé som arrangör. DM på skidor 1963 gav ytterligare belägg för detta med fina banor. 1965 beslöt styrelsen att söka SM i längdskidåkning 1968. Sven och sektionens skidledare fick drätselkammarens ordförande i Lidingö stad att bevilja en garanti på 40.000 kronor. Förbundet tackade nej och två år senare avböjde sektionen en ny förfrågan om att arrangera SM. Då hade Lidingöloppet startat. 

 

Under åren 1964-68 var Sven ordförande i IFK Lidingös skid- och orienteringssektion. Det mest händelserika året under den perioden var 1965 då Sven utöver ordförandeskapet även var sekreterare. Övriga styrelseledamöter var Lasse Dahlstedt, Yngve Klavenäs, Solveig Spångberg och Janne Söderberg.

 

Fredagen den 14 maj 1965 läste Sven i Idrottsbladet en artikel som Sven Lindhagen skrivit: ”Friidrotten borde ha något som lockar de stora massorna som Tiomila och Vasaloppet”. Han föreslog ett lopp på 20 kilometer med start på en plats och mål en bit därifrån.

 

På resan ner till fritidshuset norr om Nyköping sa Sven till Ingrid: ”I höst ska vi arrangera Lidingöloppet - en terränglöpning”. ”Gör det ni”, sa Ingrid. Därmed var sanktionen klar! Som granne hade vännen och friidrottssektionens ledare Kacke Karlberg sitt sommarboende. Tillsammans vävde de ihop ett förslag som Kacke på måndagen presenterade för Svenska Friidrottsförbundet och därefter Idrottsbladet. Onsdagen den 19 maj skrev IB att IFK Lidingö ska arrangera Lidingöloppet på Älgsöndagen den 10 oktober. Den dagen hade orienterarna tävlingsförbud inför älgjakten. Dessutom efter friidrottarnas egentliga säsong och innan skidåkarna börjat åka på snö.

 

Orienteringens styrelse tog direkt ett formellt beslut om att arrangera. Ett enklare arrangemang än en orientering konstaterade man. Friidrottarna var mer tveksamma och ordföranden Lars G Lindström hade svårare att få med sig hela styrelsen. Men de antog utmaningen till slut. Sven tog på sig den stora uppgiften att få ut budskapet till klubbar och löpare, med Idrottsbladet som samarbetspartner. Utskick av inbjudningar, mottagande av anmälningar, registrering och kontakten med löparna skötte Sven helt själv under kvällstid och helger från bostaden under de första åren. I samråd med Lasse Dahlstedt las en bana runt södra ön, Elfvikslandet och Sticklingeområdet. Den mätte 30 kilometer, 10 km längre än Sven Lindhagens förslag.

 

Till den första tävlingen anmälde sig 644 stycken manliga löpare. 538 kom till start och 512 fullföljde. Rekord för ett svenskt terränglopp. Sven skrev in resultaten för hand i en speciell svart anteckningsbok under de första fyra åren. Det är dom resultatsidorna som fortfarande visas på Lidingöloppets hemsida. Utöver resultat kunde löparna finna en mängd statistik uppdelad på åldrar, mm, mm.  Andra året var anmälningssiffran dubbelt så hög, 1.392.

1967 introducerades ett damlopp på 16 km. 1970 kom Lilla Lidingöloppet för alla ungdomsklasser. Sven blev kvar som tävlingsledare under tio år. 1975 kunde han själv springa 16-kilometersloppet som 54-åring på tiden 1.06.

 

Utöver Lidingöloppets tillkomst 1965 var klubben Stockholms bästa orienteringsklubb med bl a seger i Stockholms-Cupen, bästa Stockholmslag på Tiomila med en 5:e plats och ovanligt många topplaceringar över huvud taget.

 

Sven sartade upp Mångkampen, numera under namnet Motionspokalen. Den liknar Ungdomspokalen, men är för personer 35 år och äldre. Motionspokalen finns fortfarande kvar och vänder sig till lidingöbor.

 

Ännu ett stort engagemang hade Sven under tiotalet år då han sammanställde Veteranstatistik för svenska friidrottare i samtliga friidrottsgrenar i femårsintervaller. De 100 bästa männen och de 50 bästa kvinnorna finns med.

 

Men det var orienteringen som var Svens största intresse och som den statistiker han var så höll han också reda på att han fram till 2014 sprungit över 2.100 tävlingar och besökt över 17.000 kontroller.

 

För alla Svens stronga insatser blev han den förste lidingöbon att få Lidingö stads guldmedalj till idrottsledare. Svenska Friidrottsförbundets guldmedalj, förbundets högsta utmärkelse, förärades han också.

 

IFK Lidingö SOK hedrar och tackar en stor ledare för alla insatser. Nu tänker vi på hans hustru Ingrid, sonen Anders med familj, övrig släkt, klubbmedlemmar och alla andra som har så mycket att tacka Sven för.

 

ETT STORT TACK SVEN!

 

Lars-Eric Dahlstedt

För IFK Lidingö SOK

Ni kan även läsa Lidingöloppets intervju inför Svens 100 års dag här

Bild: Sven Gärderud i mitten, Lilla Lidingöloppet grundare Assar Blomquist till vänster och banläggaren Lasse Dahlstedt till höger. Foto från Kungaloppet 2003

Skribent: Ramona Åkermarck-Mähönen
E-post: Adressen Gömd

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info