Hoppa till sidans innehåll

Rikslägret i Sälen

10 JUL 2017 23:42
Rapport från Rikslägret för ungdomar mellan 13 och 16 år i Sälen.
  • Uppdaterad: 08 NOV 2017 14:04

På söndag em var vi sju från klubben som anlände till Idre Fjäll tillsammans med 450 andra ungdomar och ledare från hela Sverige. Efter att kommit in i stugan som vi delade med Väsby OK var vi alla sugna på den friska fjälluften och den fina lutningen. Så vi gav oss ut och sprang backintervallen.

Måndag bjöd på kallt och blåsigt väder men vi hade tur och klarade oss utan regn samt att de övningar vi skulle köra idag låg i skogen. Så vinden var välkommen då den fläktade bort alla myggor! På förmiddagen sprang vi "korridor" där det gäller att orientera sig från hållpunkt till hållpunkt. Alla tyckte det var svårt men vi lärde oss att kärrkanterna var tydliga och de stora höjderna lätt att läsa på.
På eftermiddagen testade vi OL-intervaller där man sprang tre och tre med gafflade korta banor. Alla kom inte ihåg vad vi lärt oss på fm och sprang lite fel ;) Alla tyckte dock att det var en rolig övning!Tisdag förmiddag var det dax för långdistans. Tjejerna sprang två och två, Jonathan testade den Violetta banan och jag å Alva agerade vätskekontoll. Alla genomförde passet mycket bra! Roligt att Lisa och Signe var nöjda med långsträckan eftersom de haft ett vägval som de sedan fullföljt.
Vi tog vila på eftermiddagen och passade på att gå å bowla vilket var en av aktiviteterna som ingick. Man fick även bada en gång inne och hur mycket man ville i utomhuspoolen.

Onsdag=Aktivitetsdag!
Alla ungdomar var indelade i lag med nya kompisar från olika klubbar. Lagen skulle sedan orientera till stationer där de skulle genomföra lagövningar för att få poäng och bokstäver som ledde dem till den hemliga platsen. Det krävdes gott samarbete i laget för att klara alla övningar. Den hemliga platsen visade sig vara på toppen av fjället och vissa lag hade turen att få åka sittlift upp alldeles gratis! Väl uppe kunde man njuta av fin utsikt och spana in renarna som hängde i snöhögen.
Efter finalen i lagtävlingen som var poolorientering gav vi oss åter upp på toppen för en trevlig sprintbana. Det var lätt att vara tränare då det var god sikt så man såg vilka olika vägval ungdomarna tog som vi sedan kunde diskutera.
Lisa tyckte armarna fått för lite träning så hon körde höghöjdsbanan efter middagen och kom tillbaka mycket nöjd och trött.

På torsdag var det stålande sol och vi smörjde in oss med solskydd för en dag på fjället. Under fm delade lite på oss. Alva och Sandra vilade med spel i stugan, Lovisa och Signe körde kontrollplock och Lisa å Jonathan följde med mig upp mot fjället där vi orienterade på Städjans sluttning. Vi avslutade med en ca kilometers sträcka ner genom skogen där utmaningen låg att komma rakt på kontrollen. Svårt men roligt!
På em körde vi en parövning på fjället. Härligt uppe på fjället och roligt att se vilka varierande kurvbilder det kan bjuda på. Banan var över sex km lång men Lisa tyckte ändå att det var läge att tokspurta till mål efter dryga timmens orientering och vurpade med en sönderslagen kompass som resultat. Väl vid bilen saknade hennes pannband så det blev ytterligare löpning tillbaka, livet är hårt på fjället!
På kvällen var det avslutning, prisutdelning och disko. Diskot var lite trögstartat trots att våra ungdomar gjorde sitt bästa (läs: Alva dansade, de andra åt chips..)Nu var det fredag och dax för hemfärd men innan det hann vi såklart med lite träning. Det var kontrollplock i supermysig skog! Alla var så trötta att tempot inte var högt varpå vi konstaterade att orienteringen gått bra. För att avsluta ännu mer på topp tog vi oss ett bad i Burusjön med friskt (å kallt!) fjällvatten.

Sammanfattningsvis, ett mycket bra läger med toppenbra upplägg och genomtänkta orienteringsöviningar som var både lärorika och roliga. En lyckad aktivitetsdag och flera ytterligare saker att göra. Dessutom har vi väldigt roligt tillsammans och får träffa nya kompisar från andra klubbar. Välkomna att följa med nästa år!

/Ida Gawell

Skribent: Øystein Kvaal Østerbø
E-post: Adressen Gömd

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info