Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Tränings- och tävlingslägret i Spanien!

18 MAR 2022 19:54
Eliten tränade och tävlade i Spanien i februari i samband med Maximus o-meeting tävlingarna. Nedan kan ni läsa "lägerdagbok" från resan.
  • Uppdaterad: 18 MAR 2022 19:54

Kl 14.45 går flyget från Arlanda på väg mot Madrid. Därmed startar IFK Lidingös träningsläger för 2022. Efter 4 timmar i flyg och ytterligare en timme i bil är vi äntligen framme i en liten by väst för Madrid som heter El Tiemblo. Vi inviger vårat visit i byn genom att jogga runt i de smala gatorna på en fin sprintkarta. Dagen avslutas med en sen middag kl 22, något som inte anses vara särskilt sent i Spanien.

Dagen därpå vaknar vi upp till strålande sol. Första skogsträningen står på schemat och det är på 1600 meters höjd i ett område som kallas för Peguerinos. Denna skog har några av de mest dramatiska klippor som kan vara upp till 50 meter höga samtidigt som det förekommer helt drömliknande släntor med mycket god framkomlighet. Även fast dessa klippor var de mest extrema detaljerna vi stötte på under lägret, så upptäckte vi snabbt att klippor och branter är några av de mest vanliga detaljerna i denna del av landet.

Träningspass nummer två för dagen försiggick både på lägre höjd och med mindre klippor. Dock var det på vissa platser extremt detaljerat och det var viktigt att hålla hårt på kompasset. Det ska dock sägas att Rasmus vann en intern tävling i klubben om att ha sprungit kortast distans på banan, alltså att hålla sig närmast sträcket, utan kompass. Efter träningen kunde man njuta av sol och över 17 grader varmt. Dagen avslutades med en natt träning för klubbens allra tuffaste löpare. Denna träningen beskrevs som kanske den mest krävande på grund av extremt detaljerad terräng. Detta område fick också smeknamnet “Hell” på grund av svårigheten.

Fredagen börjar på samma sätt som dagen innan med strålande solsken. Vi tar en kort biltur till området Pinar de Juanin där vi startar dagens första pass. Det blir en klassisk medel distans med korta sträckor och detaljerad terräng. Vi fick även fint sällskap av några herrar från den norska klubben Halden.

Lunch blir det på hotellet och efter några timmars siesta blir det dags för dagens andra pass. Här är det sprint intervaller i en liten landsby som står på programmet. Under sol och 20 grader fick man några fina drag genom de smala gatorna i den lila byn. Fantastisk sprint träning för de som körde på hårt. De som tog det lugnare hade nog morgondagen i tankarna. Då skulle den första etappen av Maximus O-meeting starta, och eftersom det dessutom var en långdistans, var det viktigt att man hade någorlunda färska ben att springa på. Dagen avslutas med en efterlängtad middag och lite analysering av dagens orientering.


Lördagen startar en del kallare en de tidigare dagarna. För första gången var det endast moln man kunde se på himmelen och med en temperatur strax över fryspunkten var det inte väldigt härligt för de som hade tidig start att ge sig ut. Den först startande för klubben, Jonatan, sprang till och med med underställ. Detta var dock något han skulle ångra sig över. Detta för att senare ut på förmiddagen tittade
solen fram och temperaturen steg snabbt till de vanliga 15 graderna.


Långdistansen hölls i Monte del Encinar, El Barraco. Detta område hade några extremt tekniskt krävande områden med tusentals stenar och branter på vissa ställen. Detta var också ett av de mest kuperade områdena vi sprang på. Till trots för att detta var en tuff och krävande långdistans briljerade våra Lidingö tjejer. Där Adela med en andra plats och Nika med en första plats i dam-klassen imponerade stort.


Till trots för en utmattande långdistans var dagen inte över. Dagens andra pass var en lätt downhill slinga med några kontroller. Detta passet var mest för de som antingen inte kände sig färdiga efter långdistansen, eller för de som kända att de behövde revanschera sig själva.


På söndagen var det dags för andra etappen i Maximus O-meeting och denna gången var det medeldistans på tur. Detta lopp var i området El Fresne, El Hoyo de Pinares, mycket nära området där vi hade torsdagens andra pass. Som vanligt var det väldigt detaljerat på vissa platser, där stenar och branter återigen utgjorde de flesta av dessa detaljer. Med många kontroller på en relativt kort distans, gjorde det krävande att undgå missar. Gustav visade dock hur man skulle göra det när han sprang in till seger i den äldsta junior klassen, med flera minuter till andra platsen.


Efter några timmars lunch i målområdet fick vi en ny påminnelse om att vi var på ett träningsläger. Det hade nämligen blivit dags för dagens andra pass. Denna gång i det samma området som torsdagens andra pass i Cabeza Mesada.


Efter några timmars vila på hotellet blev det dags för dagens tredje runda. Denna gången var det en one man relay i Infierno de Navalmoral, alltså i “hell”, som stod på programmet. Återigen var man tvungen att springa i det extremt kluriga område i mörker. Något som inte gjorde det lättare.


Det var dags för sprint på dag nummer tre i Maximus O-meeting. Denna sprint skulle hållas i den lilla byn San Juan de la Nava som låg på sidan av ett berg. Det innebar att det blev mycket upp och ner i de klassiska smala gatorna. Återigen var solen framme och återigen var vi uppe på de 17 graderna. En bra etapp för de som ville sola sig medans de sprang.


Efter loppet var det raka vägen till nästa träning i Valle de Iruelas, bara några få km ifrån El Tiemblo. Innan vi drog ut i skogen var det först dags för lunch vid en strand. Här bevisade Simon, Harry och Jonatan att de var de modigaste i klubben eftersom de vågade ner i vattnet. Till trots för att vi hade temperaturer på långt över 15 grader vissa dager kan jag berätta att vattnet inte representerade detta.
Så man kan inte påstå att dessa herrar simmade särskilt lång tid i vattnet.


Träningen efter lunch bestod av en kontroll plock på några få km. Denna terräng kan beskrivas som den jobbigaste terräng att springa i under lägret. Inte på grund av kupering, men mest på grund av buskar och annat under vegetation. Detta reducerade löpbarheten kraftigt.


Efter detta pass var det dags för lite vila på hotellet innan pass nummer tre för dagen skulle starta. Återigen var detta ett nattpass, och denna gången nära byn Burgohondo. Efter denna träning var det dags för middag och den dagliga uppsummeringen och analyseringen av allt av dagens orientering.


På tisdagen och sista dagen på lägret var det dags för den sista etappen i Maximus O-meeting. Denna gång var det dags för jaktstart, där man startade utifrån sin totala tid på de första tre etapperna. Här imponerade Nika stort. Efter att hon startade bakom hennes landsmaninna på en andra plats, lyckades hon komma först i mål. Det blev alltså Lidingö högst upp på listan när Maximus O-meeting nådde sitt
slut.


Med detta fina resultat var årets läger i Spanien över. Med många timmars träning i de fina och kluriga skogarna i närheten av El Tiemblo kan man lugnt säga att lägret har gett extremt bra erfarenhet och förberett oss på det bästa möjliga sättet inför nästa säsong. Förutom att varje tränings pass var av den högsta kvaliteten så var även sällskapet av samma kvalitet.


Tack till våran tränare Morten som tog sig tid att ordna detta fina läger, och tack till alla klubbkompisar som var med och gjorde träningarna ännu roligare än vad de redan var!

-Jonatan Graversen

Skribent: Ramona Åkermarck-Mähönen
E-post: Adressen Gömd

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info