Hoppa till sidans innehåll

Intervju med vår Blockchef för Banan!

04 APR 2022 13:36
Funktionärskommittén vill uppmärksamma våra värdefulla funktionärer. Här kommer en intervju med Mikael Tarandi, blockchef på Banan.  
  • Skapad: 04 APR 2022 13:36

Funktionärskommittén vill uppmärksamma våra värdefulla funktionärer. Här kommer en intervju med Mikael Tarandi, blockchef på Banan.Inför kommande Lidingöloppshelg har vi beslutat att öka antalet SOK-funktionärer just på Banan eftersom det är en så kritisk funktion för Lidingöloppet.  Läs mer om funktionärsarbetet i denna intervju och hojta till om du vill vara en av de nya viktiga funktionärerna på just Banan!

Läs vår intervju med Mikael Tarandi – en av våra viktiga funktionärsveteraner:

Intervju med vår Blockchef för Banan

Varje år möjliggör 1000-tals funktionärer att vi kan genomföra Lidingöloppet, världens största terränglopp! Lidingöloppets verksamhet är beroende av ett antal Blockchefer, dvs funktionärer med övergripande ansvar för vissa delar av Lidingöloppet. Till Blockchefernas hjälp finns flera Huvudfunktionärer. Mikael Tarandi är sedan många år Blockchef för Banan – för Vårmilen, Blodomloppet och Lidingöloppshelgen.

Vad innebär det att vara Blockchef för Banan?
Jag är ansvarig för allt som händer på banan under loppen. Jag ska säkerställa att det finns snitslar och vägspärrar och att vi har en välfungerande bana. Det viktigaste är dock säkerheten för löparna på banan, där jag arbetar nära Huvudfunktionären för Sjukvård. Om något händer måste det genast gå att tillkalla hjälp och sjukvården måste kunna ta sig fram till rätt ställe. Men det som tar mest tid är nog bemanningen av funktionärer.

Hur håller du ordning på banan? Vilka jobbar du med?
Under året har jag och biträdande Blockchef Lasse Dahlstedt kontakt med Lidingö Stad om något behöver röjas eller repareras. Jag har också nära kontakt med kanslimedarbetaren och SOK-medlemmen Martin Terry. Martin sköter alla tillstånd, ser till att vi har en digital version av Bbanan och uppdaterar den detaljerade bansträckningen som kan behöva ändras på grund av vägarbeten och andra förändringar, under senare år främst kring golfbanan eller slalombacken.

Under Lidingöloppshelgen har jag delat upp 3-milsbanan till 6–8 Bandelschefer. Bandelscheferna ansvar för sin del av banan och sina funktionärer. De är också viktiga kontaktpersoner för mig.

Du säger att bemanningen av funktionärer tar mycket tid. Hur många unika funktionärer behövs för Banan under en vanlig Lidingöloppshelg?
Totalt bemannar jag med ca 200 funktionärer över en helg. Vi behöver flest funktionärer på Banan på lördagen, då behövs det ca 120 st. På fredagen behövs det kanske 15 och på söndagen ca 50 personer.

Hur länge har du varit funktionär för Lidingöloppet?
Jag började redan 1968, då som snitselutsättare, så det blir ju snart 55 lopp! Det var först efter 10 år som funktionär som jag tog på mig lite mer ansvar, fortsätter Mikael. Då jobbade jag i Målet där min bror Väino Tarandi var Huvudfunktionär. Efter många år i Målet fortsatte Väino och jag till Nummerlappsutdelningen. Många kanske minns att vi använde hela tennishallarna till att dela ut förtryckta nummerlappar för bara ett par år sedan! De sista 10 åren har jag varit Blockchef för Banan.

Vad är det roligaste med att vara funktionär för Banan? Om du jämför med andra funktionärsuppdrag?
Att ansvara för en bana i skogsmiljö ligger nära Orienteringsverksamheten. Eftersom löparnas säkerhet är av högsta vikt behöver att de flesta funktionärerna vara över 18 år, och jag tror de flesta känner att de har en viktig uppgift med stort ansvar. Det tycker jag är stimulerande!

Har du någon rolig anekdot från din tid som Blockchef för Banan?

Rolig och rolig, jag tror det var år 2015. Strax före starten på 10 km loppet för juniorer föll ett träd ned på banan mellan Trolldalsvägen och Kyttingeviken. När de första löparna kom fick de springa runt det. Men bandelschefen Håkan Ihrfors hade kallat in specialinsatsstyrkan, som fick åka dit med fyrhjuling och motorsågar. Några minuter senare var trädet borta så det var kanske bara 10 löpare som fick springa runt trädet. Så resultatlistan påverkades nog inte av det som hände. Tack vare rådigt ingripande av funktionärerna.

Tack för intervjun! Finns det något mer du vill tillägga?
Jag hoppas vi ska bli ännu bättre på att informera alla nya medlemmar om hur roligt och viktigt det är att bidra till vår verksamhet genom att vara funktionär. Som funktionär lär du känna fler medlemmar och för barn och ungdomar är det ett fantastiskt sätt att känna delaktighet.

Skribent: Ramona Åkermarck-Mähönen
E-post: Adressen Gömd

VÅRA SOCIALA MEDIER:STOLT ARRANGÖR AV:

lidingoloppet-logo.svg

SAMARBETSPARTNERS:

noname logo med platta

Postadress:
IFK Lidingö SOK - Orientering
PDF-fakturor: This is a mailto link, Vasavägen 82
18141 Lidingö

Besöksadress:
Vasavägen 82
18141 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0730203462
E-post: This is a mailto link

Se all info